Praktijkgerichte leslokalen goed voor vmbo-onderwijs

In het vmbo zijn aangepaste leslokalen op de beroepspraktijk goed voor de onderwijskwaliteit.

Dat blijkt uit een monitor die staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De zogenaamde praktijkgerichte leeromgevingen verhogen de schoolprestaties, verbeteren het schoolklimaat en versterken het imago van het vmbo. Van Bijsterveldt is enthousiast over de resultaten: "Leerlingen komen in aanraking met hun toekomstige werkveld. Dat dit doorstroming naar het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt bevordert is pure winst." In totaal is voor euro 205 miljoen aan subsidiebijdragen uitgekeerd.

In de praktijkgerichte leeromgeving wordt in de klas de beroepspraktijk zo goed mogelijk nagebootst, zoals garages, kappers en detailwinkels. Doordat leerlingen (praktijk)les krijgen in teams en projectverband is de les anders dan gebruikelijk. Bovendien worden de leerlingen begeleid door meerdere docenten. Zij werken op die manier vaker samen. Uit de monitor blijkt dat het onderwijs in deze vorm voor leerlingen aantrekkelijker wordt. Zij raken extra gemotiveerd en worden zodoende beter voorbereid op het vervolgonderwijs.

In 2006 en 2007 is geld (FES) beschikbaar gesteld voor vmbo-scholen die plannen hadden om leslokalen aan te passen aan de beroepspraktijk. Het betrof een aanvullende subsidie voor bestaande of nieuwe verbouwplannen. Uiteindelijk kiezen vmbo-scholen er regelmatig voor de subsidie met eigen middelen aan te vullen, in sommige gevallen met een factor 1,5 keer het bedrag dat aan subsidie is ontvangen. De scholen investeerden voornamelijk om de werkplekken te verbeteren en de aansluiting tussen theorie en praktijk te vergroten.

Uit de monitor blijkt verder dat nog niet alle ingediende subsidieverzoeken voor nieuw- of verbouwplannen zijn gerealiseerd. De staatssecretaris vindt dat de bouwprojecten spoedig moeten worden gerealiseerd. "We zitten in een tijd waarin keuzes moeten worden gemaakt, maar deze mogen niet ten koste gaan van de ambities die we met elkaar hebben afgesproken. Praktijkgericht onderwijs is een paradepaardje van het vmbo en belangrijk voor de toekomst van leerlingen", aldus Van Bijsterveldt.