Mobiliteit speerpunt Bologna-conferentie

Het aantal studenten in Europa dat de komende tien jaar in het buitenland gaat studeren, moet verdubbelen naar 20%.

Dit zijn de onderwijsministers uit de 46 landen die aangesloten zijn bij het Bologna-proces vandaag overeengekomen in Leuven en Louvain-la-Neuve.

Mobiliteit betekent dat studenten tijdens hun studie een gedeelte van de opleiding, een stage, uitwisseling of hele opleiding volgen in het buitenland. Dit is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten en voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Dit zijn de onderwijsministers uit de 46 landen die aangesloten zijn bij het Bologna-proces vandaag overeengekomen in Leuven en Louvain-la-Neuve. Om mobiliteit mogelijk te maken moeten studenten inzicht hebben in het niveau en inhoud van de opleiding. De ministers hebben afgesproken om de profielen van instellingen inzichtelijk te maken. Zo kunnen de studenten de opleiding en de instelling kiezen die het beste aansluit bij hun interesse.

Daarnaast hebben de ministers afspraken gemaakt om de randvoorwaarden voor mobiliteit van studenten, docenten en onderzoekers te verbeteren. Daarbij gaat het om erkenning van diploma's en studiepunten, het vergemakkelijken van meeneembaarheid van pensioenen, de afgifte van diploma-supplementen en het opzetten van gezamenlijke programma's (joint degrees).

In het Communiqué van Leuven en Louvain-la-Neuve staan alle afspraken voor de komende 10 jaar.