Antwoorden op kamervragen van Van Dijken en Vermeij over het niet opnemen van patiëntenorganisaties in het Zorg-innovatieplatform

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 29 april 2009

Betreft Kamervragen Zorginnovatieplatform

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Van Dijken en Vermeij over het niet opnemen van patiëntenorganisaties in het Zorginnovatieplatform (ingezonden 9 april 2009).

Vraag 1

Is het waar dat patiëntenorganisaties niet vertegenwoordigd zijn in het Zorginnovatieplatform (ZIP)? Zo ja, waarom niet? Zo nee, welke?

Antwoord 1

Het klopt dat patiëntenorganisaties geen zitting hebben in het ZIP. Er is bij de instelling van het ZIP in april 2008 bewust gekozen om geen enkele vertegen-woordigende partij of belangenorganisatie in het ZIP op te nemen. Daarentegen is gekozen voor 12 onafhankelijke deskundigen met een groot netwerk in en buiten de zorg.

Vraag 2

Denkt u dat het ZIP niet juist betrekking zou moeten hebben op patiënten als primaire belanghebbende van de zorg?

Antwoord 2

Uiteraard. Het ZIP is juist in het leven geroepen omdat innovatie essentieel is om de zorg in de toekomst betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te laten zijn. Dit komt onder druk te staan door verdergaande vergrijzing, toename van chronische ziekten en multimorbiditeit en een tekort aan zorgpersoneel. Het innovatieklimaat in de zorg heeft een forse impuls nodig om te komen tot de benodigde zorg van de toekomst die een antwoord geeft op deze uitdagingen: netwerkzorg waarbij de patiënt centraal staat en steeds meer de regisseur zal worden van zijn eigen zorgproces.

Vraag 3

Deelt u de mening dat de inbreng van patiëntenorganisaties, gelet op hun praktijkervaring en deskundigheid, van groot belang is voor het ZIP ten aanzien van verbeteringen in de zorg?

Antwoord 3

Hun inbreng is uiteraard van belang.

Vraag 4

Bent u van plan om alsnog met vertegenwoordigers uit de patiëntenorganisaties in dialoog te treden en hen de mogelijkheid te bieden zitting te hebben in het ZIP?

Antwoord 4

Het ZIP zal de komende periode meer in gesprek gaan, niet alleen met patiëntenorganisaties, maar met allerhande stakeholders zoals verzekeraars, zorgkantoren, gemeenten, kennis-instellingen en regionale samenwerkingsverbanden.