Wel of geen aangifte doen

Een van de maatregelen die wordt aanbevolen voor een effectief veiligheidsbeleid is het altijd doen van aangifte. Vanuit het programma Veilige Publieke Taak wordt dit jaar onderzoek uitgevoerd waarom wel of juist geen aangifte gedaan wordt. Heeft u een ervaring met het doen van aangifte die maakt dat u de volgende keer juist wel of pertinent geen aangifte zal doen, laat het ons weten via info@veiligepublieketaak.minbzk.nl o.v.v. aangiftebereidheid.

Recent zijn de nieuwe aangiftebereidheidscijfers gepubliceerd: 27% van de burgers is blijkens de laatste Veiligheidsmonitor bereid aangifte te doen als hij/zij slachtoffer is geworden van een misdrijf.
Meest gekozen redenen om een geweldsdelict niet te melden aan de politie was: Het was niet belangrijk (20,4%) en Het helpt toch niet (19,3%). Andere te kiezen redenen waren: Dit is geen zaak voor de politie (18,4% koos deze), Het is opgelost (14,5%), Dan volgen repressailles (8,1%) of Anders (19,2%).

In de onderzoeksgroep zaten ook Werknemers met een publieke taak. De vraag is echter als we alleen de resultaten van hen zouden bekijken wat de cijfers dan zouden weergeven. Het Programma Veilige Publieke Taak voert dit jaar een onderzoek uit, dat ten aanzien van deze groep onder andere gaat meten wat de redenen van het niet doen van aangifte zijn.