Uitbreiding pilots voor de aanpak van segregatie

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs breidt het aantal pilots voor gemengde scholen uit.

Vier gemeenten krijgen vanaf 1 mei financiële ondersteuning voor nieuwe pilots. In Schiedam, Amersfoort, Tilburg en Leiden worden nieuwe initiatieven genomen om scholen meer gemengd te maken.


Op dit moment lopen er in zeven gemeenten al pilots rond segregatie. Vandaag opent Dijksma daar één van: Schoolwijzer Nijmegen, het gemeentelijke centrale aanmeldpunt voor basisonderwijs. Dijksma heeft besloten om aan ten minste vier andere initiatieven ook steun te geven. "Ik ben er erg blij mee dat deze vier gemeenten bereid zijn de handschoen op te pakken. Want juist op lokaal niveau kan men goed inschatten wat er mogelijk en nodig is om segregatie in het basisonderwijs tegen te gaan", aldus staatssecretaris Dijksma.


Vandaag neemt Dijksma ook het rapport van het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen over segregatie in ontvangst. Daarin is voor het eerst de mate van segregatie in de 38 grootste Nederlandse gemeenten onderzocht. Het onderzoek is een nul-meting en vormt een aangrijpingspunt om de strijd tegen segregatie verder voort te zetten. Dijksma: "Het onderzoek van het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen geeft eens te meer de urgentie van het probleem aan. Door de bestaande en nieuwe pilots te ondersteunen, werken we elke dag aan het tegengaan van segregatie. Het is goed dat ouders, scholen en gemeenten daarvoor niet alleen naar het rijk kijken, maar zelf ook het initiatief nemen."