Handreiking voor gemeenten over de wetten Victoria en Victor

Minister Van der Laan (WWI) gaat samen met de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) een handreiking voor gemeenten maken, waarin dieper wordt ingegaan op de mogelijkheden en voorwaarden van het gebruik van de wetten Victoria en Victor. In de handreiking wordt duidelijk gemaakt welk instrument men kan inzetten bij welk soort (woon)overlast. Daarnaast biedt de handreiking veel praktisch materiaal, zoals een stappenplan, voorbeeldbrieven en praktijkvoorbeelden.

Bij veel gemeenten zijn er onduidelijkheden over hoe ze op een goede manier moeten omgaan met de wetten Victoria en Victor. Dit blijkt uit een onderzoek bij 40 gemeenten door de VROM-Inspectie naar de effectiviteit van deze wetten. De wet Victoria geeft burgemeesters de mogelijkheid om overlastpanden te sluiten en de wet Victor om gesloten panden in beheer te geven of te nemen, of als laatste stap te onteigenen.

Het onderzoek naar de effectiviteit van Victoria en Victor is gedaan in het kader van het Actieplan 'Overlast en Verloedering', dat gecoördineerd wordt door de minister van BZK. Dit actieplan is onderdeel van het project 'Veiligheid begint bij voorkomen', waarvoor de minister van Justitie projectminister is. Dit project richt zich op het terugdringen van veelvoorkomende criminaliteit en het tegengaan van overlast en verloedering.

Meer informatie