Persconferentie na ministerraad van 9 april 2009

De ministerraad heeft stilgestaan bij de aanval op Kamp Holland, waarbij een Nederlandse militair omkwam. Dat zei minister-president Balkenende na afloop in zijn persconferentie. Een ander onderwerp was de aanpak van de regeldruk.

Minister-president Balkenende:
Goedemiddag. Ik begin ook deze persconferentie met datgene te noemen dat ook vandaag aan de orde is geweest, maar wat ik ook dinsdag naar voren heb gebracht. Natuurlijk zijn we begonnen met stil te staan met de laffe aanval op Kamp Holland. U weet, daar is een soldaat eerste klasse Azdin Chadli om het leven gekomen en zeven gewonden, onder wie twee Afghanen. En ook op deze plaats brengen we ons medeleven over. Het is een slag voor de familieleden, een slag voor de militairen daar. En we zijn ons zeer bewust van de risico's die men daar loopt.

Tegelijkertijd, het gaat natuurlijk om de toekomst voor Afghanistan en het werken aan een beter leven, een beter lot voor de mensen daar. En het is ook goed om dat nu te onderlijnen, dat uiteindelijk het steeds gaat om het belangrijke werk van onze mannen en vrouwen in Afghanistan ten behoeve van de bevolking daar. Er worden concrete resultaten geboekt voor de bevolking die perspectief bieden. En het is goed om dat ook vandaag te zeggen. En voor die inzet bestaat internationaal een breed draagvlak. Dat is de afgelopen week gebleken, onder andere bij de Afghanistan-top, maar ook tijdens de NAVO-top.

Een ander bericht dat ons bezig houdt, is natuurlijk de ontwikkeling in Italië, de afschuwelijke aardbeving in de stad L'Aquila. Daar zijn meer dan 275 mensen om het leven gekomen en honderden mensen zijn dakloos geraakt, velen zijn gewond, duizenden dakloos. En uiteraard hebben de Koningin en ik ons medeleven overgebracht aan de regering van Italië.

Vandaag hebben we stilgestaan bij het onderwerp regeldruk. Juist in een tijd van recessie is het belangrijk om te werken aan het wegnemen van zaken die ondernemers onnodig belemmeren. Het kabinet heeft niet voor niets al die ambitieuze inzet opgepakt bij het aanvullend beleidspakket. En we hebben er vandaag bij stilgestaan bij de verdere follow-up.

Het terugdringen van de regeldruk is een belangrijk speerpunt voor het kabinet. Uit een inventarisatie van regels die de afgelopen periode zijn afgeschaft, blijkt dat die tezamen een reductie van de jaarlijkse administratieve lasten voor burgers en bedrijven opleveren van ruim 260 miljoen euro en 1 miljoen uur. En dit is natuurlijk niet een compleet overzicht van alle maatregelen, maar het geeft aan dat die inspanningen resultaat opleveren. En daar gaan we ook mee door. Het stimuleert ons om door te gaan op de ingeslagen weg.

Maar ook op Europees niveau heeft Nederland zich steeds sterk gemaakt voor het aanpakken van de regeldruk. Commissievoorzitter Barroso die heeft ook de handschoen opgepakt en heeft ook aan lidstaten gevraagd om met suggesties te komen, input te leveren voor terugdringen van administratieve lasten voor het bedrijfsleven. En dat initiatief van de commissievoorzitter, dat juich ik zeer toe.

Namens het kabinet stuur ik hem vandaag een brief met 62 concrete voorstellen, die - als ze worden overgenomen - alleen al in Nederland tot een reductie van de administratieve lastendruk leidt van 500 miljoen euro. En dat is 6 procentpunt van onze eigen reductiedoelstelling van in totaal 25%.

Onze voorstellen hebben betrekking op veertien beleidsterreinen, uiteenlopend van voedselveiligheid tot het vennootschapsrecht en transport tot cohesiebeleid. Aangezien we de afgelopen jaren de nodige ervaring op dit gebied hebben opgedaan, verwacht ik dat de Commissie welwillend naar de ideeën van Nederland zal kijken.

Dan tot slot kan ik melden dat we vandaag hebben ingestemd als ministerraad met het opstellen van een Deltawet, waarin de hoofdlijnen van het Deltaprogramma worden vastgelegd. Ook is besloten tot de instelling, nog in deze kabinetsperiode, van een apart Deltafonds. Daarmee wordt de uitvoering van het advies van de commissie-Veerman voortvarend ter hand genomen. Dit waren enkele van de zaken die vandaag aan de orde zijn geweest.