Antwoorden op kamervragen van Heemelaar over een uitnodiging voor de Canal Pride

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2924623

9 april 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Heemelaar (GroenLinks) over een uitnodiging voor de Canal Pride (2009Z06046).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Heemelaar over een uitnodiging voor de Canal Pride (2009Z06046).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de uitspraken van de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, Ahmed Marcouch, waarin hij de organisatie van de Canal Pride (Gay Pride) uitnodigt om de botentocht deze zomer te starten op de Sloterplas in stadsdeel Slotervaart?*

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het u ook bekend dat hij specifiek de minister voor Jeugd en Gezin verzoekt om in overweging te nemen om daarbij aanwezig te zijn?

Antwoord 2

Ja

Vraag 3

Bent u met de heer Marcouch van mening dat het voor het bevorderen van de acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren belangrijk kan zijn dat ook de minister voor Jeugd en Gezin aanwezig is bij de start van de canal pride?

Vraag 4

Is de minister voor Jeugd en Gezin bereid op deze uitnodiging in te gaan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3 en 4

Nee. Ik deel de zorgen van de heer Marcouch over o.a. zichzelf prostituerende Marokkaanse jongens, maar ik voor mij acht de entourage van de Canal Parade niet geschikt voor een debat daarover. Om die reden zal ik dan ook niet op de uitnodiging ingaan. De heer Marcouch heeft mij laten weten begrip voor deze afweging te hebben.

Vraag 5

Hoe oordeelt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de afweging van de minister voor Jeugd en Gezin en welk advies heeft hij hem over de uitnodiging gegeven?

Antwoord 5

Het is niet gebruikelijk dat bewindslieden elkaar adviseren over het al dan niet ingaan op de vele uitnodigingen die zij ontvangen, noch dat zij treden in de afweging die daaraan ten grondslag ligt. Dat is ook in dit geval niet gebeurd.

*MVS-radio, 30 maart 2009 (http://www.youtube.com/watch?v=GbLEZNSv1Vo)

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van der Ham (D66), ingezonden 31 maart 2009 (vraagnummer 2009Z05925).