Video: Minister geeft Masterclass Camera Justitia

In het kader van het Movies that Matter Festival gaf Minister Hirsch Ballin op woensdag 8 april in het Haagse Theater aan het Spui een masterclass over de kernwaarden van de rechtstaat. Over dit onderwerp ging de minister in discussie met studenten van diverse universiteiten. De masterclass was onderdeel van het Movies that Matter Festival, dat gehouden werd van 2 tot en met 8 april. Justitie steunt het programma-onderdeel Camera Justitia, dat het thema mensenrechten belicht met films en debatten over internationale, zorgvuldige nationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid. Aan de masterclass deden rechtenstudenten mee van diverse universiteiten, waaronder die van Groningen, Leiden, Maastricht en Tilburg.

Minister Hirsch Ballin gaf de jonge juristen mee dat recht niet op zichzelf staat: "Het is belangrijk dat wetten niet alleen als sjablonen worden toegepast. We moeten ook kijken naar hoe het recht uitpakt in de samenleving, zodat we zeker weten dat het recht écht bescherming biedt aan mensen, vrijheid en vrede."

De minister gaf aan dat er een duidelijk verband is tussen de films die tijdens het festival zijn vertoond en het werkterrein van Justitie. "De films gaan allemaal over mensen die opkomen voor de mensenrechten en menselijke waardigheid. Dat is de belangrijkste kernwaarde die ten grondslag ligt aan de rechtstaat. Het beschermen van die rechtstaat is precies waar wij voor staan. Ik vind het prachtig om te zien dat er zoveel betrokkenheid is bij dit onderwerp."