Topinstituut logistiek in Breda

In 2020 wil Nederland marktleider zijn in de logistiek. Als onderdeel van het innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains wordt in Breda een opleidingsinstituut met bijbehorende campus opgericht. Dat hebben de ministers Maria van der Hoeven (EZ) en Camiel Eurlings (VenW) op 8 april 2009 bekend gemaakt.

Het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid bundelen hun krachten en investeren hierin 67 miljoen euro. Van dit bedrag investeren de minsteries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken ieder 12,5 miljoen.

Vijf universiteiten (Rotterdam, Delft, Eindhoven, Tilburg en Twente) gaan het opleidingsinstituut vormgeven. Verder hebben ongeveer 30 bedrijven en kennisinstellingen aangegeven hieraan bij te dragen. Het instituut gaat ook onderzoek doen naar innovatieve logistieke concepten. Zo ontstaat een kruisbestuiving tussen de (onderzoeks)instellingen en de bedrijven in de logistieke sector.

Breda is gekozen als centrale plek voor de uitvoering van het innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains dat Nederland op het gebied van logistiek weer nummer 1 moet maken.
In dit programma kunnen partijen voorstellen doen op drie terreinen:

  • gezamenlijke besturing van toeleveringsketens
  • logistiek van after sales
  • regie van transportbewegingen tussen Nederlandse knooppunten en het achterland

De logistieke sector zorgt voor 8 procent van de werkgelegenheid in Nederland en is daarmee een belangrijke pijler in de economie.