Terroristische dreiging in Nederland blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland blijft ‘substantieel’. Internationale jihadistische groeperingen vormen nog steeds een belangrijkste deel van de dreiging voor het Westen en daarmee ook voor Nederland en haar belangen. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het voortbestaan van de in Pakistaans-Afghaanse regio opererende jihadistische groeperingen zoals kern al Qa’ida en de Islamic Jihad Union (IJU), die de capaciteit en de wil hebben om westerse belangen zowel daar als in Europa te treffen, vormen daarbij een belangrijk deel. Zij hebben nog steeds de intentie om aanslagen te plegen tegen Nederlandse belangen. Voor hen blijft Nederland een ‘legitiem’ doelwit door de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan en de vermeende belediging van de islam in Nederland.

De samenvatting van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland is gepubliceerd op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.