Het informele netwerkdiner

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Het doet me veel genoegen u hier te ontvangen om gezamenlijk te dineren. Dit is een goed moment om de ervaringen van vandaag even te laten bezinken en vooruit te kijken naar morgen.

De dag van vandaag stond in het teken van water. Het seminar Delta Dialogue van vanochtend van het Netherlands Water Partnership was een goed vervolg op het Wereld Water Forum in Istanbul van afgelopen maand.

Ik heb tijdens dat seminar geconstateerd dat er veel overeenkomsten zijn tussen Roemenië en Nederland: beide Deltalanden, gelegen aan de monding van de grootste Europese rivieren. Beide staan we voor de uitdaging overstromingsrisico’s te beperken en de balans te vinden tussen ecologie en economie.

Ik heb benadrukt dat de aanpassing aan klimaatverandering en stijging van de zeespiegel internationale samenwerking vergt. Nederland deelt z’n technische en bestuurlijke kennis en ervaring graag met andere landen. Andersom leren wij ook graag van de oplossingen van andere landen.

Ik was enorm geboeid door de waterzuiveringsinstallatie in Cobadin, een project van Partners voor Water. Het is geweldig om te zien hoe zo’n kleine gemeente op het platteland geholpen is met deze Nederlandse technologie. Die zou op veel meer afgelegen plekken in dit land een goede oplossing bieden voor het afvalwater.

Morgen zitten we óp het water, maar dat is niet het hoofdonderwerp. Het draait morgen om de haven van Constanta en natuurlijk om samenwerking met Nederland. De Conferentie vindt plaats op een indrukwekkend marineschip met vliegveld, haven, parkeergarage, ziekenhuis, communicatiecentrum en hotel inéén.
Ik zal daar benadrukken dat Nederland een goede rol kan spelen bij de verdere ontwikkeling van de haven van Constanta. Nederland heeft veel ervaring met havenontwikkeling en achterlandverbindingen.

Er zijn genoeg kansen om samen te werken, met name op het gebied van logistiek en infrastructuur. Mogelijk heeft ook de Nederlandse kennis op het gebied van een schone en zuinige binnenvaart Roemenië iets te bieden.

Ik zie uit naar de ontmoetingen morgen met de president van Roemenie, de heer Basescu, de minister van Transport, de heer Berceanu en de havendirecteur, de heer Balan.

We hebben dus nog een interessant programma voor de boeg. Ik dank het EGP voor de uitstekende voorbereidingen hiervoor. Daarop vooruitlopend wil ik nu graag het glas heffen op de boeiende samenwerking tussen beide landen, zowel op het gebied van water als de haven.