Berichtgeving in Volkskrant inzake ING-deal

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘s-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: AGENT/ 974U

Betreft: berichtgeving in Volkskrant d.d. 2 april 2009 aangaande ING-deal

Geachte voorzitter,

De leden van een aantal fracties hebben voorafgaand aan het debat ‘voorwaarden steunverlening aan financiële instellingen’ gevraagd een brief te sturen naar aanleiding van de berichtgeving over de ING deal in de Volkskrant d.d. 2 april 2009.

In de Volkskrant wordt in het artikel “Paniek: Brussel spreekt van ‘staatssteun’ aan ING” bericht over de communicatie tussen de Commissie en de Nederlandse Staat.
De Staat zou volgens de Volkskrant onwelgevallige passages over staatssteun uit het persbericht van de Europese Commissie hebben willen verwijderen. Na aanhoudende druk en zeer tegen de gewoonte in zou Financiën inzicht hebben gekregen in de tekst. Ook zou Financiën hebben geprobeerd het verzenden van het persbericht te vertragen, met het oog op het pas later sluiten van de Amerikaanse beurs. Bovendien wordt gesteld dat pas vorige week de gevraagde informatie over de constructie is verstuurd.

Graag geef ik u duidelijkheid over de gang van zaken tussen het ministerie van Financiën en de Europese Commissie bij de uitwerking van de back-up faciliteit op de gesecuritiseerde (Alt-A) hypothekenportefeuille met ING Groep N.V. [ING]

Nadat de overeenkomst eind januari gesloten is, is hard gewerkt aan het juridisch uitwerken van de details van de deal met ING. Parallel daaraan is de Commissie direct geïnformeerd over de maatregel, zowel telefonisch als door het verzenden van stukken, zoals de presentatie die ook aan de Tweede Kamer is gegeven in de technische briefing.

Vanaf half maart is het contact met de Commissie geïntensiveerd en zijn er verscheidene bezoeken aan Brussel gebracht. Er is op continue basis informatie uitgewisseld, zoals spreadsheets met de informatie over de vele obligaties in de Alt-A-portfeuille. Daarnaast heeft Dynamic Credit, de externe specialist die voor de Staat de portefeuille tot op postcodeniveau heeft onderzocht, een vergadering met de Commissie in Brussel bijgewoond om de methodologie uit te leggen van deze complexe deal.

Het ministerie van Financiën en de Europese Commissie hechten belang aan een zorgvuldige communicatie. Daarom is over de publicatie van de beoordeling van de back-up faciliteit door de Commissie overleg geweest. Dit heeft op constructieve wijze plaatsgevonden. Vanwege de marktgevoeligheid van de informatie is gesproken over het tijdstip van het uitsturen van het persbericht van de Europese Commissie waarbij aandacht is besteed aan de openingstijden van de Europese en Amerikaanse beurzen. De Europese Commissie heeft haar besluit op dinsdag 31 maart om 18.00 uur gepubliceerd na sluiting van de Europese beurzen.
De transactie tussen de Staat en ING is vervolgens gefinaliseerd. Woensdag 1 april 2009 hebben ING en het Ministerie van Financiën hun persberichten, waarin de finalisering van de transactie tussen de Staat en ING is meegenomen, voor beurs om 8.30 uur gepubliceerd.

Hoogachtend,
De minister van Financiën,

Wouter Bos