Video: Sportstage voor 12.000 scholieren

Middelbare scholieren kunnen vanaf volgend jaar een maatschappelijke stage lopen in de sportsector.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt en Clémence Ross, voorzitter van het Nederlands Instituut voor Sport en bewegen (NISB) hebben vandaag in Heerenveen afgesproken dat er op termijn 12.000 stageplekken beschikbaar komen. De aftrap voor de sportieve maatschappelijke stages vond plaats bij voetbalvereniging Heerenveen, waar men veel ervaring heeft met de inzet van maatschappelijke stagiairs.

"Maatschappelijke stage is goud, ook voor de sport. De sportsector zit te springen om vrijwilligers en één op de drie jongeren wil graag een maatschappelijke stage in de sport lopen. Dat zijn twee gouden plakken: één voor de sportsector en één voor de jongeren die stage gaan lopen", aldus Van Bijsterveldt.

Sport en maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage biedt serieuze kansen voor de sport. Het levert de sport op korte termijn extra handen op en tijdens de stage geven de frisse blik en ideeën van jongeren nieuwe impulsen aan de sportorganisatie en hun vrijwilligers. Deze ervaringen kunnen bijdragen aan meer jonge vrijwilligers op de lange termijn. Ook gemeenten, basisscholen, opvangorganisaties en speeltuinverenigingen zijn organisaties waar middelbare scholieren hun maatschappelijke stage in de sport kunnen lopen. Onder leerlingen is de sport als sector bijzonder populair. Dat is gebleken in de projecten die de afgelopen jaren door NISB zijn uitgevoerd.

Voldoende stageplaatsen
Afgelopen maanden heeft Van Bijsterveldt met verschillende organisaties afspraken gemaakt over maatschappelijke stageplaatsen, zoals Het Nederlandse Rode Kruis, Youth for Christ, de MO-Groep, De Zonnebloem, de 'groene' sector, Erfgoed Nederland enzovoort. In totaal hebben deze partijen bijna 65.000 maatschappelijke stageplekken toegezegd. De sportsector levert daaraan een substantiële bijdrage (19%). Het merendeel van de stageplaatsen creëren scholieren, scholen en stagemakelaars echter zelf in overleg met de organisaties in de omgeving van de school. Van Bijsterveldt verwacht dan ook dat er in 2011 voldoende plekken beschikbaar komen.

Maatschappelijke Stage Tour
Staatssecretaris Van Bijsterveldt tourt een week lang door heel Nederland om goede voorbeeldprojecten te bezoeken. De Tour begon op maandag 30 maart in Leeuwarden en eindigt op vrijdag 3 april in Utrecht. Vanaf 2011 loopt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. De stage is nu nog niet verplicht, maar steeds meer scholen lopen hierop vooruit. Op dit moment doet al circa 96 procent van de middelbare scholen iets met de maatschappelijke stage. Ter voorbereiding op de landelijke invoering in 2011, lopen dit jaar bij wijze van proef ruim 60.000 leerlingen een maatschappelijke stage van tenminste 30 uur. Dit gebeurt in 20 pilots verspreid over heel Nederland. Dit geeft scholen de mogelijkheid om te oefenen. Tijdens de Maatschappelijke Stage Tour bezoekt Van Bijsterveldt een aantal van deze proefregio's.