Uit elkaar… En de kinderen dan?

Ouders die uit elkaar gaan, zijn voortaan verplicht afspraken vast te leggen over de zorg voor hun kinderen na de scheiding. Het verplichte ouderschapsplan kan er aan bijdragen dat schadelijke gevolgen van scheidingen voor kinderen afnemen.

Het verplichte ouderschapsplan maakt onderdeel uit van de wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding die op 1 maart 2009 in werking is getreden. In een ouderschapsplan moeten de ouders afspraken maken over:

  • verdelen van de zorg voor de kinderen

  • alimentatie voor de kinderen

  • informatie-uitwisseling: ouders moeten elkaar op de hoogte houden over hun kinderen

Kinderen hebben inspraak bij de afspraken, maar hun ouders beslissen. Ouders moeten in het ouderschapsplan aangeven hoe zij hun kinderen hebben geïnformeerd over en betrokken bij de afspraken.

Uit elkaar… En de kinderen dan?

Voor ouders die gaan scheiden, of dat overwegen, heeft Jeugd en Gezin de brochure Uit elkaar… En de kinderen dan? uitgegeven. Daarin staat de belangrijkste informatie over rechten, plichten en verantwoordelijkheden rond scheiding. En ook opvoedkundige tips en verwijzingen naar instanties die informatie, advies en hulp kunnen bieden, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Algemeen Maatschappelijk Werk. U kunt de brochure aanvragen bij Postbus 51 .