Tweede Reuring!Café in het teken van 'bestuurskracht'

reuringcaf-15-april-drie.jpg

Op 15 april staat alweer de tweede Reuring!Café gepland met als centrale thema: Bestuurskracht. Het vierde seizoen Reuring!Cafés gaat op zoek naar de realisatie van daadwerkelijke vernieuwing en legt nadruk op de vraag hoe goed zijn wij eigenlijk? Tijdens een reeks avondbijeenkomsten komen onderwerpen als verkokering, horizontalisering, deliverables overheid-markt, hoe goed zijn wij eigenlijk en samenwerking ambtenaren – politiek aan de orde.

Het Rijk, provincies en gemeenten moeten samenwerken. Maar, is er per saldo sprake van een krachtig bestuur, van één krachtig bestuur? Geen onschuldige vraag in tijden dat velen naar de overheid kijken met een verwachtingsvolle blik: wat gaan we doen? De kracht van het openbaar bestuur wordt indringend aangesproken. Door burgers, door bedrijven, door maatschappelijke organisaties. Door bestuursorganen onderling. Gevraagd: slagvaardig samenspel. Uiteindelijk gaat bestuurskracht immers over effect open inbreng van burgers en bedrijven. Hoe belangrijk is vertrouwen tussen de bestuurslagen bij dit samenspel? Gaat vertrouwen hier aan vooraf of ontstaat dit juist door samenwerking? Wat doen de bestuurslagen om dat vertrouwen te verdienen? Doen overheden daar werkelijk aan of gaat het hier om holle retoriek? En wat doet het Rijk om samenwerking en vertrouwen gestalte te geven? Wordt de complementariteit van de bestuurslagen benut of zitten ze elkaar teveel in de weg? Waar levert samenwerking vernieuwende resultaten op en wat zijn veelbelovende experimenten?

Gasten
Reuring!Café vindt steeds plaats met gasten die de vernieuwing meemaken of de processen en resultaten waarnemen, en er een bijzonder licht op kunnen werpen. De gasten van de tweede Reuring!Café zijn: staatssecretaris Ank Bijleveld van het Ministerie van BZK, Frits Huffnagel wethouder citymarketing Den Haag, Wim van de Donk, voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman.

Ontmoetingsplek
Reuring!Café richt zich op het informeel samenbrengen van ambtenaren. Tijdens dit Reuring!Café verzorgt de huisband van het ministerie van Algemene Zaken, de ‘Wizards of AZ’ de muziek. Mark Frequin, DG bij het ministerie van EZ, is de presentator van de bijeenkomst. De bezoekers van het REURING!Café zijn ambtenaren die vooropgaan in de vernieuwing van de overheid.

Aanmelden
Via www.vom-online.nl. Toegang alleen met (gratis) toegangsbewijs. Op www.vom-online.nl staat verdiepende informatie voor het debat.
Locatie: Nutshuis, centrum Den Haag (riviervismarkt 5)
Zaal open 16.30 uur. Aanvang 17.00 uur precies