Brief aan de Tweede Kamer over agressie tegen buschauffeurs

Bij brief van 12 februari 2009 vraagt de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een reactie naar aanleiding van berichtgeving dat buschauffeurs in toenemende mate het slachtoffer worden van agressief gedrag. De commissie verzoekt daarbij ook in te gaan op het plan van aanpak dat politie en vervoerders hebben opgesteld om het aantal incidenten terug te dringen en de veiligheid van chauffeurs en reizigers te vergroten.

In dit antwoord dat de minister mede namens haar ambtgenoot van Verkeer en Waterstaat geeft, betrekt ze eveneens de brief van 11 maart 2009, kenmerk 2009Z04394, van de voorzitter van de Tweede Kamer. Met deze brief doet zij gestand aan het verzoek van de heer Brinkman om een brief van de regering te ontvangen over de staking van buschauffeurs in Ede. Het gaat daarbij niet specifiek om de staking, maar meer in het algemeen over het geweld tegen werknemers in het openbaar vervoer.

Bijgevoegd is de reactie van de Raad van Hoofdcommissarissen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De brief gaat in op het zorgpunt dat in het Algemeen Overleg van 23 januari 2008 door de Kamer is geuit over de (spoorweg)politieposten op stations. Daarnaast besteedt de brief aandacht aan de aanpak van politie en stads- en streekvervoerders om de veiligheid in het Openbaar Vervoer te vergroten.