Draagvlak en vertrouwen nodig voor internationale handel

Het belang van internationale handel is zo omvangrijk dat het van groot belang is de onderhandelingen over de Doha-ronde af te ronden. Daarmee wordt een cruciaal signaal gegeven om het vertrouwen in de internationale handel te herstellen.

Dat concludeerden de nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ronald Kirk en staatssecretaris Heemskerk dinsdag 24 maart 2009 tijdens een ontmoeting in Washington.

Nationale belemmeringen

En dat vertrouwen in internationale handel is juist in deze onzekere tijden van grote betekenis, stelden Kirk en Heemskerk vast. En daarom is het belangrijk dat politici eerlijk zijn over de gevolgen van handel, zowel in positieve als in negatieve zin. Alleen daarmee komt er draagvlak voor het afbouwen van nationale belemmeringen voor internationale handel.

Doha

Tijdens het gesprek met Kirk stonden de onderhandelingen in de WTO centraal. De landen van de Wereldhandelsorganisatie WTO onderhandelen al enkele jaren over de nieuwe internationale handelsafspraken, genoemd naar Doha, de hoofdstad van Qatar waar de onderhandelingen in 2001 begonnen. 'De Amerikaanse regering beseft net als Nederland dat vertrouwen in de internationale handel van het grootste belang is voor herstel van de economie,' aldus Heemskerk. 'Zowel de Verenigde Staten als Nederland vinden daarom dat we een eerlijke boodschap moeten afgeven over gevolgen van een WTO-akkoord. Dat betekent dat het pers saldo beter wordt, maar dat de concurrentie ook groter wordt.'

Afronding

Ron Kirk is op 20 maart 2009 officieel aan de slag gegaan als de handelsvertegenwoordiger van de regering-Obama. Tijdens zijn gesprek met Heemskerk stelde hij dat de nieuwe Amerikaanse regering tijd nodig heeft om de WTO-onderhandelingen goed te analyseren. Hij gaf aan dat de Obama zich zeer betrokken voelt bij een succesvolle afronding, maar dat de regering eerst de tijd wil hebben om een blik te kunnen werpen op wat er tot nu toe allemaal is bereikt.


Zand in de motor

Na zijn gesprek met Kirk sprak Heemskerk met Sandy Levin, lid van het Huis van Afgevaardigden en voorzitter van de belangrijkste handelscommissie in de Verenigde Staten. Volgens Heemskerk lieten zowel Kirk als Levin weten dat protectionisme niet bijdraagt aan herstel van de inzakkende wereldhandel. 'Internationale handel is de motor van de wereldwijde economie. Protectionistische maatregelen zijn het zand in deze motor en daarmee dé blokkade voor internationaal economisch herstel. Kirk en Levin zijn zicht bewust dat Nederlandse en Amerikaanse bedrijven op de lange termijn daar alleen maar last van hebben,' aldus Heemskerk. 'Ook al zijn er af en toe meningsverschillen, zoals de kritiek op Buy America in het Amerikaanse stimuleringspakket, uiteindelijk willen zij net zo min als wij meerdere handelsconflicten.'

Nobelprijswinnaar

Heemskerk bezoekt van 22 tot en met 25 maart 2009 de Verenigde Staten. Op woensdag spreekt hij over de toekomst van het wereldhandelssysteem tijdens een bijeenkomst op de Zweedse ambassade. De staatssecretaris gaat hier ook in gesprek met Paul Krugman, Nobelprijswinnaar in 2008 en belangrijke criticus van de stimuleringspakketten van zowel de VS als in Europa. Voordat hij Washington bezocht ging Heemskerk naar New Orleans. Met zijn bezoek aan de VS is de staatssecretaris de eerste Nederlandse bewindspersoon die na het aantreden van president Obama en zijn regering een bezoekt brengt aan Washington.