Lage melkprijs geen reden voor paniekreacties

De lage melkprijs is geen reden om Europese afspraken over de verruiming van het melkquotum open te breken. Dat is de uitkomst van een discussie die gisteren gevoerd werd tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Volgens minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn de middellange termijnverwachtingen voor de zuivelsector gunstig. "Gelukkig zijn er aanwijzingen dat de bodem in de markt is bereikt."

Zuivelmarkt

Het verzoek om over de situatie op de zuivelmarkt te praten kwam van Duitsland. De marktsituatie is op het moment slecht omdat de prijzen laag maar stabiel zijn. Deze lage prijzen zijn het gevolg van vraaguitval en van een wereldwijd extra aanbod van melk. De vraaguitval wordt veroorzaakt door de hoge prijzen in 2007 en door de economische recessie. Het wereldwijde extra aanbod van melk is uitgelokt door de gunstige melkprijzen in de afgelopen periode.

Verschillende lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk vroegen de Europese Commissie om maatregelen te nemen of om de geleidelijke verruiming van de melkquota uit te stellen. Minister Verburg is tegen uitstel en tegen het openbreken van het health check akkoord van enkele maanden geleden. In dit akkoord hebben de ministers afspraken gemaakt over verruiming van het melkquotum.

Volgens Verburg is er geen reden voor paniekreacties. De middellange termijnverwachtingen voor de zuivelsector zijn gunstig. Dat neemt niet weg dat Verburg zich ook zorgen maakt over de huidige situatie op de zuivelmarkt. "De prijsdaling van de afgelopen tijd heeft geleid tot een verlaging van de melkprijs voor de melkveehouders. En dat doet pijn", aldus Verburg. "Gelukkig zijn er aanwijzingen dat de bodem in de markt is bereikt".

De minister benadrukte verder dat de Europese Commissie over een aantal marktinstrumenten beschikt. Dit zijn bijvoorbeeld particuliere opslag, het tijdelijk uit de markt halen van producten (interventie) en exportsubsidies. Die instrumenten worden op dit moment ook ingezet. Verburg vindt echter wel dat de Europese Unie uiterst terughoudend moet omgaan met het toepassen van exportsubsidies.

Verburg: "We hebben in november vorig jaar afspraken gemaakt over een geleidelijke uitbreiding van de melkquota. Het doel hiervan is om het melkquoteringssysteem een zachte landing te laten maken. En dat is belangrijk. Daar moeten we aan vasthouden".

Europees Commissaris Fischer Boel besloot de discussie met te zeggen dat zij de visie van minister Verburg deelt en niet zal toestaan dat er gemorreld wordt aan het health check akkoord.

Genetisch gemodificeerde organismen

Minister Verburg had gevraagd om de toelating en teelt van genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de agenda te zetten. Zij wilde graag de mening van haar collega's horen over mogelijke aanpassing van de Europese wetgeving. Verburg: "Omdat de Europese regelgeving voor ggo's niet langer op alle onderdelen tegemoet komt aan de ontwikkelingen in de samenleving en de maatschappelijke aandacht die er in de Europese Unie is voor het gebruik van ggo's".

Verburg stelt voor de interne marktregels voor de import van ggo's niet aan te passen. Ggo's worden toegelaten tot de Europese Unie als de European Food and Safety Authority (EFSA) geoordeeld heeft dat de ggo veilig is voor mens, dier en milieu. Wat betreft de teelt van ggo's zouden de lidstaten wel zelf moeten kunnen beslissen en ook randvoorwaarden moeten kunnen bepalen.

"Ik hoop op deze manier een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het Europese besluitvormingsproces voor de toelating en teelt van ggo's. Waarbij ook sociaaleconomische aspecten een rol moeten gaan spelen bij het maken van overwegingen", zei Verburg.

Plukken van levende ganzen voor dons

Een televisieprogramma over ganzen die in Hongarije levend geplukt worden voor bond was voor Zweden aanleiding om dit onderwerp op de agenda van de Landbouw- en Visserijraad te zetten. Het plukken van dieren gaat gepaard met pijn voor het dier. Plukken is iets anders dan het zogeheten 'oogsten'. Dit oogsten gebeurt op het moment dat ganzen in de rui zijn, en dan is het pijnloos. Volgens de minister van Hongarije is plukken in zijn land verboden. Oogsten is wel toegestaan, mits het niet gepaard gaat met pijn.

Er bestaat in de Europese Unie al regelgeving op dit gebied. Europees Commissaris Vassiliou gaat uitzoeken of het plukken of oogsten van ganzenveren in strijd is met de regels voor dierenwelzijn

Commissie voor Duurzame Ontwikkeling

Tot slot heeft minister Verburg nog een toelichting gegeven op de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (Commission on Sustainable Development). Dit is een commissie van de Verenigde Naties waar zij in mei dit jaar voorzitter van is. Verburg vertelde de andere landbouwministers dat zij twee weken geleden een intergouvernementele voorbereidingsontmoeting heeft afgerond. Daar is een uitkomstendocument uit voort gekomen dat als basis zal dienen voor de 17e sessie van de CSD in mei in New York.

De aanbevelingen onder het thema landbouw worden langs vijf sporen opgezet, namelijk het verhogen van de landbouwproductiviteit, creëren van gunstige omgeving, verduurzaming van de agro-ketens, verbetering van markttoegang (vooral voor ontwikkelingslanden) en verbetering van voedselzekerheid.

De vergadering in mei moet leiden tot een gezamenlijke visie op de toekomst van duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling in VN-verband. "Mijn inzet is gericht op het bereiken van concrete resultaten voor duurzame landbouwontwikkeling in de wereld. Met extra aandacht voor een 'groene revolutie', specifiek in Afrika, maar ook voor thema's als klimaat, concurrerende claims op land en water", aldus Verburg.