Aanbieding Advies Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

JZ/LJ-2919181

24 maart 2009

Geachte voorzitter,

Op 19 februari 2009 heeft de Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling, onder voorzitterschap van de heer Ivo Opstelten, mij haar advies aangeboden. Ik wil u graag op de hoogte stellen van de inhoud van het advies, dat u als bijlage bij deze brief aantreft.

In het voorjaar van 2008 is het rapport Meldcodes kindermishandeling (beschikking, waardering, gebruik en scholing) uitgebracht. In dit rapport is onderzocht hoe het staat met het gebruik van een meldcode kindermishandeling door beroepsgroepen en branche organisaties. Uit het rapport kwam naar voren dat het gebruik van een meldcode nog vrij beperkt plaatsvond. Het hebben en gebruiken van een meldcode leidt, zo blijkt uit het rapport, wel tot meer signaleren en melden door professionals die deze code hanteren.

Ik heb de Stuurgroep in het najaar van 2008 verzocht in gesprek te gaan met een aantal beroepsgroepen en branche organisaties over het hebben en gebruiken van een meldcode. Ook werd het voornemen van de Minister van Justitie, de Staatssecretaris van VWS en mijzelf, om het hebben en gebruiken van een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht te gaan stellen, aan de orde gesteld. In het algemeen is dit voornemen door de ondervraagde organisaties positief ontvangen.

Het doet mij genoegen dat de Stuurgroep haar bevindingen uit de gesprekken met beroepsgroepen en brancheorganisaties heeft weten te vertalen in bruikbare adviezen en concrete acties van de Stuurgroep zelf.

Ik ben verheugd over de steun voor een meldcode, en de positieve reacties op het voornemen om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht te stellen. In de nadere uitwerking van de verplichte meldcode zal rekening gehouden worden met de suggesties in het advies, evenals in het beleid rond de aanpak van kindermishandeling. In de voortgangsrapportage waarin onder andere de stand van zaken van de maatregelen uit het Actieplan “Kinderen Veilig Thuis’ wordt weergegeven, wordt ook een aantal aanbevelingen van de Stuurgroep verder uitgewerkt en zal de samenhang met andere trajecten waar nodig expliciet worden toegelicht.

Hoogachtend,

de Minister voor Jeugd en Gezin,
mr. A. Rouvoet