VROM start toelatingstraject biociden

We gebruiken in Nederland zo’n 800-1000 biocideproducten zoals ontsmettingsmiddelen in zwembaden en ziekenhuizen of ongediertebestrijdingsmiddelen. Deze biociden zijn nog niet officieel toegelaten, zoals wettelijk vereist en hier wil VROM verandering in brengen.

Om de toelating van deze producten te bewerstelligen heeft VROM, in samenwerking met de ministeries van LNV, VWS , SZW, V&W, VWS, EZ en Justitie, een gedifferentieerd handhavingsbeleid ingevoerd. Hier vloeit uit voort dat biociden die nu op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn zo snel mogelijk door het onafhankelijke College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) worden getoetst. Het Ctgb toetst de middelen op de effecten voor mens, dier en milieu. Alleen middelen die op een veilige manier gebruikt kunnen worden en die geen onaanvaardbare effecten hebben, worden toegelaten voor bepaalde toepassingen.

De aanmeldprocedure voor deze toetsing start half april en duurt tot en met half juli. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er, op basis van de risico-inschatting op basis van de stofeigenschappen, geen van de producten op de Nederlandse markt een hoog risico voor mens en milieu vormen. Als producenten of gebruikers hun verplichte aanmelding voor 15 juli 2009 niet nakomen of niet voldoen aan de gestelde criteria, wordt hun desbetreffende product van de markt gehaald. Hier wordt strict op gehandhaafd door toezichthouders, zoals de VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit.

Een biocide is een werkzame stof of preparaat dat één of meer werkzame stoffen bevat, bestemd of aangewend om een schadelijk organisme te vernietigen of onschadelijk te maken of het op andere wijze langs chemische of biologische weg te bestrijden. Een biocide wordt gebruikt omdat ze positieve effecten hebben: bescherming, conservering of voorkoming van aantasting. Door het gebruik van deze middelen kunnen risico’s voor de volksgezondheid of economische schade worden voorkomen. Als keerzijde kan het gebruik van deze middelen risico’s opleveren voor de volksgezondheid of voor het milieu. Het is van belang dat deze stoffen veilig kunnen worden toegepast.

Zie ook: