Fiscale maatregelen stimuleren Nederlandse zeevaart

Het wordt voor reders en scheepsmanagers aantrekkelijker om in Nederland schepen te beheren. Een tweetal fiscale stimuleringsmaatregelen die de Europese Commissie onlangs heeft goedgekeurd, maakt dat mogelijk. Deze maatregelen zijn vorig jaar door staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat in haar Beleidsbrief Zeevaart aangekondigd, het zeevaartbeleid voor de komende jaren. De toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie bedraagt hierdoor ruim een half miljard euro en het levert extra werkgelegenheid op in de sector.

Het betreft het verlagen van de tonnagebelasting (forfaitaire winstbelasting) voor scheepsmanagers en voor reders met grote schepen. Deze stimulering levert een belangrijke bijdrage aan het handhaven van het ‘level playing field’ van de Nederlandse zeevaart. Voor scheepsmanagers betekent dit een korting van 75 procent op de forfaitair vastgestelde belastbare winst. Voor grote schepen, dat wil zeggen vanaf 50.000 netto ton, gaat een lager tarief van de tonnagebelasting gelden van euro0,50 per dag per 1000 netto ton.

De toegevoegde waarde is berekend op euro670 miljoen voor de Nederlandse economie en het levert extra werkgelegenheid in de sector op voor ruim 2100 mensen. De maatregelen zullen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009 worden ingevoerd.