Militairen Tsjaad doneren medische voorraad

De Nederlandse eenheden vertrekken met het aflopen van het EUFOR mandaat in Tsjaad/Centraal Afrikaanse Republiek op 14 maart om middernacht uit dit Afrikaanse gebied. Het medische personeel van de mariniers en het luchtmacht AeroMedEvac Team (AMET) doneerden hun voorraden medicijnen en medische materialen aan de Italiaanse hulporganisatie COOPI.

Vluchtelingenkampen

COOPI is een onafhankelijke non-gouvermentele organisatie, opgericht in Italië, die zich wereldwijd inzet voor een goede gezondheidszorg, schoon water en educatie in probleemgebieden. Ook biedt COOPI noodhulp aan slachtoffers van natuurgeweld of gewapende conflicten. De organisatie is sinds twaalf jaar actief in oostelijk Tsjaad waar zij in de vluchtelingenkampen klinieken hebben opgezet met gratis medische verzorging. In de directe omgeving van Goz Beida zijn 3 van dit soort medische posten, in de stad zelf heeft COOPI bijgedragen aan de bouw van een streekziekenhuis met chirurgische capaciteit.

Voorraden

Op 14 maart hebben luitenant-ter-zee arts 2OC Willem-Jan Zeeuwen van het mariniersdetachement in Tsjaad en zijn collega majoor arts Maurits Wetzer van het luchtmacht-AMET de medicijnvoorraden en medische materialen overgedragen aan COOPI. Dit gebeurde in het ziekenhuis van Goz Beida in aanwezigheid van de medische staf. COOPI verdeelt de middelen in de klinieken en het ziekenhuis in de regio. Met name anti-biotica, verbandmiddelen en steriele injectienaalden zijn schaars in het door armoede en oorlog geteisterde oosten van Tsjaad. De totale gift bestond uit 25 dozen, genoeg om een kleine apotheek volledig te bevoorraden.