Nieuwe ozonverordening verbiedt gassen van containers met methylbromide in Europa

Per maart 2010 wordt in Europa het gassen van containers met methylbromide verboden. Dit besluit vloeit voort uit een informeel akkoord over de wijziging van de ozonverordening dat het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie woensdag hebben bereikt. De wijziging van de verordening was nodig om op Europees niveau de uitstoot van ozonlaag aantastende stoffen verder tegen te gaan. Ook wordt hiermee de regelgeving vereenvoudigd.

De nieuwe regelgeving heeft niet alleen een positief effect voor de ozonlaag maar ook voor het klimaat. Zo is nu vastgelegd dat de productie van chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK) per 2020 wordt verboden en zijn de regels voor het gebruik van deze stoffen aangescherpt. HCFK is een alternatief voor chloorfluorkoolstoffen (CFK) dat nu al verboden is. HCFK tast de ozonlaag weliswaar minder aan dan CFK, maar heeft een groot broeikaseffect. In 2007 werd in VN-verband de deadline van 2020 al afgesproken. De EU voert dit verbod nu daadwerkelijk in.

Minister Jacqueline Cramer heeft bij de Europese Commissie een actieve lobby gevoerd om iets aan de problematiek van gegaste containers te doen. Vorige week deed ze in de Raad voor Europese milieuministers een oproep om dit probleem ook op wereldschaal verder op te pakken. Zij is blij met dit succes en noemt het Europese verbod een belangrijke eerste stap.