Hr. Ms. De Zeven Provinciën naar Somalië

Het marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën gaat vanaf volgende week voor ongeveer veertig dagen deelnemen aan de NAVO-operatie Allied Protector ter bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië. De ministerraad heeft dat vandaag besloten.

Het schip is inmiddels onderweg naar Afrika, waar het tot half juli deel uitmaakt van een permanente NAVO-vloot. Naast oefeningen en het brengen van havenbezoeken treden de schepen een deel van de tijd op tegen piraterij.

Patrouilleren
De vloot moet door te patrouilleren de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië vergroten en piraterij op zee ontmoedigen en verstoren. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. Piratengroepen hebben aangetoond te opereren tot een afstand van bijna 750 kilometer uit de kust van Somalië.

Atalanta
De NAVO-operatie is een welkome aanvulling op de bestaande inspanningen tegen piraterij bij het Afrikaanse land, zoals de EU-operatie Atalanta. Het kabinet besloot eind vorig jaar een fregat bij te dragen aan deze effectieve anti-piraterijmissie. Dat gebeurt van medio augustus tot half december dit jaar met de inzet van Hr. Ms. Evertsen. Nederland levert dan ook de commandant voor de missie.