Eerste Fiscale Jaarrekening 2008 in XBRL gedeponeerd bij Kamer van Koophandel

Na de eerder ontvangen jaarrekeningen in XBRL, is nu de eerste jaarrekening op fiscale grondslag 2008 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het samenstellen en deponeren van de jaarrekening op fiscale grondslag is mogelijk geworden door de wijziging van het Burgerlijk Wetboek in 2008 en wordt ondersteund door de ondertekening op 16 december 2008 van een convenant tussen de Minister van Justitie en een zevental marktpartijen.

Door een wetswijziging in 2008 is de samenval van jaarrekening en winstaangifte voor kleine rechtspersonen met ingang van 2009 een feit. Het voordeel voor kleine rechtspersonen is dat met dezelfde gegevens uit de administratie zowel aan de Belastingdienst, als aan de Kamer van Koophandel kan worden gerapporteerd. Dit maakt een dubbel proces van samenstellen van jaarrekeningen en aangiftes overbodig.

Vanwege de voordelen die dit heeft voor ondernemers, met name de kleine rechtspersonen, is de verwachting van ondermeer de Kamer van Koophandel dat na deze eerste fiscale jaarrekening er nog vele zullen volgen.