Regeling financiële tegemoetkoming adoptiekosten

Vanaf 1 januari 2009 is er een nieuwe regeling financiële tegemoetkoming adoptiekosten. Wellicht bent u hierover geïnformeerd via de media, de website van het ministerie van Justitie of via de vergunninghouder die voor u bemiddelt of heeft bemiddeld bij de adoptie. Met deze nieuwe regeling is per 1 januari 2009 de oude regeling voor de aftrekmogelijkheid van buitengewone uitgaven wegens adoptie vervallen.

Om de regeling in de praktijk te kunnen uitvoeren, moet deze eerst formeel in een wet worden vastgelegd. Aan dit wetstraject wordt momenteel hard gewerkt. En dat betekent dat, hoewel deze regeling zal gelden met ingang van 1 januari 2009, het toch nog enige tijd kan duren voordat de regeling kan worden toegepast. Verwacht wordt dat de regeling in het najaar 2009 wordt gepubliceerd en dan met terugwerkende kracht kan worden uitgevoerd.

Het is nu nog niet mogelijk een aanvraag in te dienen om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen.

De tegemoetkoming bestaat uit een inkomensonafhankelijke bijdrage van euro 3700,-. Dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd.

Het Agentschap SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is met de uitvoering van de regeling belast.

Meer informatie

Zodra meer bekend is over de nieuwe regeling, de wijze waarop een verzoek om financiële tegemoetkoming kan worden ingediend en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, wordt dit bekend gemaakt op de website , www.agentschapszw.nl.

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij het Agentschap SZW. Dit agentschap is te bereiken via telefoonnummer (070) 315 2186 of via e-mail: adoptiekosten@agentschapszw.nl