'Goede mogelijkheden voor Nederland in Kazachstan'

Ondanks de economische crisis liggen er grote kansen voor Nederlandse bedrijven in Kazachstan.

Dat zei minister Van der Hoeven maandag 2 maart 2009 tijdens een seminar over de olie- en gasindustrie in dit land.

'Kazachstan is een land in de lift. Het ontwikkelt zich als een belangrijk doorvoerland tussen Europa en China, het zoekt naar aansluiting bij Europa en de economie ontwikkelt zich in razendsnel tempo,' aldus Van der Hoeven.

Protectionisme

'Ondanks de moeilijke tijden geldt zowel voor Nederland als voor Kazachstan dat we de blik naar buiten gericht houden', zei Van der Hoeven tegen de ondernemers die op het seminar waren afgekomen. 'Het aantal handelsaanvragen van Nederlandse bedrijven is de afgelopen tijd niet afgenomen. Dat zegt veel over de mogelijkheden die Kazachstan biedt,' aldus de minister. Protectionisme en staatssteun zijn volgens haar uit den boze om de crisis te bezweren.

Energietoekomst

Kazachstan is volgens Van der Hoeven belangrijk voor een betrouwbare energietoekomst. 'Daarvoor hebben we de Kaspische regio nodig. Dit is een sleutelregio voor toekomstige olie en gasleveranties. Ik zet me in om energierelaties verder uit te bouwen. U moet - als ondernemers - contracten sluiten, de energieplannen werkelijkheid laten worden.'

De voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan heeft sinds 1991 ruim 40 miljard dollar aan investeringen binnengehaald. Er wordt door buitenlandse ondernemingen vooral veel geïnvesteerd in olie, gas en mineralen. Nederland was in de afgelopen jaren een van de grootste buitenlandse investeerders in het land.

Van der Hoeven gaat in oktober 2009 naar Kazachstan. Dan wordt onder andere een bezoek gebracht aan de grootste olie- gasbeurs van Centraal-Azië.