Antwoorden op kamervragen van Dibi en Sap over het bericht dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter niets ziet in een wereldkampioenschap voetbal dat wordt gehouden in twee landen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

2 maart 2009

S/TOP-SP-2913805

Geachte voorzitter,
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker, mede namens de minister-president, de minister van Algemene Zaken, op de vragen van de Kamerleden Dibi en Sap (beiden GroenLinks) over het bericht dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter niets ziet in een wereldkampioenschap voetbal dat wordt gehouden in twee landen (2080912510).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Blatter keurt WK-kandidatuur Nederland en België af’? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u nog steeds van mening dat politieke steun voor het WK voetbal in 2018 in Nederland cruciaal is voor de KNVB, omdat de economische effecten niet onderschat moeten worden en daarbij, de maatschappelijke betekenis groot is?

Antwoord 2

Ik ben van mening dat het binnenhalen van grootschalige evenementen van belang is voor Nederland. De eventuele organisatie van het WK voetbal door Nederland en België heeft een economische maar zeker ook een grote maatschappelijke betekenis.

Vraag 3

Ziet u voor u zelf een rol weggelegd om de FIFA-voorzitter samen met uw Belgische collega te wijzen op de succesvolle organisatie van beide landen van het EK voetbal in 2000, nog voor het definitieve besluit valt welk land het WK 2018 gaat organiseren? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Het is zeer wel denkbaar dat de minister-president of ik de FIFA-voorzitter er op enigerlei wijze in de toekomst zal wijzen op het feit dat Nederland en België EURO2000 succesvol hebben georganiseerd.

Vraag 4

Kunt u ook niet wachten op het ‘Oranjegevoel’ dat los zal breken, wanneer Nederland niet alleen de organisatie van het WK binnensleept, maar ook de wereldtitel?

Antwoord 4

Het zou fantastisch zijn voor Nederland en België om gezamenlijk het WK te organiseren. Nog mooier zou natuurlijk zijn als Nederland dan ook nog wereldkampioen zou worden. Maar helaas biedt de eventuele organisatie geen garantie op succes gedurende het toernooi.

1) NU.nl, 30 januari 2009