Defensie en zorggroep gaan samenwerken

Verpleegkundigen van de Luchtmobiele Brigade lopen de komende jaren stage in de ziekenhuizen van de Alysis Zorggroep in Arnhem en Zevenaar.

De stage biedt de algemeen militair verpleegkundigen (AMV) de mogelijkheid om hun vaardigheden in de praktijk op peil te houden, onder begeleiding van ervaren ziekenhuispersoneel. Op de militaire kazernes en gezondheidscentra is dit niet altijd mogelijk. Brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant van de Luchtmobiele Brigade, en Gert de Bey, lid van de raad van bestuur van Alysis Zorggroep, zetten vanochtend hun handtekening onder de overeenkomst in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis.

Traumatologie

De luchtmobiele AMV’ers komen te werken op de afdeling Traumatologie in het Rijnstate ziekenhuis. Met ingang van 2010 worden de militairen ook op andere afdelingen van de twee ziekenhuizen ingezet. De militairen worden bovenop de eigen medewerkers van de Alysis Zorggroep ingedeeld zodat er geen wederzijdse afhankelijkheid ontstaat. Defensie kan namelijk onmogelijk verplichtingen aan gaan, aangezien er altijd een beroep gedaan moet kunnen worden op de AMV’ers voor missies, calamaiteiten, oefeningen en opleidingen.

Wettelijk

Dankzij de stage doen de AMV’ers niet alleen praktijkervaring op maar voldoen ze ook aan de wettelijke eisen die sinds 1 januari 2009 gelden. Iemand mag zichzelf verpleegkundige blijven noemen wanneer diegene per vijf jaar voor 2080 uur geregistreerd staat als werkzaam in de zorg. Dit komt overeen met 52 dagen per jaar. Jaarlijks gaan zo'n 25 luchtmobiele AMV’ers hun verpleegkundige vaardigheden op deze manier op peil houden en registreren.