Minister-President Balkenende en Minister Eurlings bezoeken Brazilie

Minister-president Balkenende brengt van 2 tot 5 maart 2009 een officieel bezoek aan Brazilië. De verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en Brazilië staat centraal tijdens het bezoek. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat vergezelt de minister-president in São Paolo en Rio de Janeiro. Daarna reist hij met een handelsdelegatie nog naar Brasilia en rondt zijn bezoek af in Rio de Janeiro. Eurlings verblijft in Brazilië om een impuls te geven aan de samenwerking tussen beide landen op het gebied van luchtvaartontwikkeling, zeehavens, scheepsbouw, transport en logistiek.

Voor de Nederlandse export is Brazilië al jarenlang de belangrijkste bestemming in Latijns-Amerika, terwijl Nederland op de Europese markt de grootste afnemer is van producten uit Brazilië. Ook was Nederland in 2007 de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië, met ruim 11,1 miljard euro aan investeringen. Met het bezoek aan Brazilië beogen minister-president Balkenende en minister Eurlings de wederzijdse investeringen en handelsstromen te bevorderen, onder ander door Nederlandse bedrijven te introduceren en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Toename van handel en investeringen is van groot belang in de huidige economische situatie waarin Nederland zich bevindt.

In São Paulo hebben de minister-president en minister Eurlings een ontmoeting met president Luiz Inácio Lula da Silva. Naast de aanpak van de economische crisis en onderlinge economische banden spreken zij over de aanpak van klimaatverandering en de realisatie van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Bij president Lula vindt ook een rondetafelgesprek plaats met de meereizende Nederlandse CEO’s. Met hen bezoeken de bewindspersonen Braziliaanse bedrijven die interessant zijn voor Nederlandse investeerders en producenten. Vliegtuigproducent Embraer en oliemaatschappij Petrobras zijn daarvan goede voorbeelden. Daarnaast spreken Balkenende en Eurlings met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, VNO-NCW-voorzitter Wientjes en diverse Braziliaanse bedrijven over mogelijke samenwerking. Daarvoor reist een delegatie van ruim vijftig Nederlandse bedrijven mee.

Op de landbouwafdeling van de universiteit van São Paulo in Piracicaba, het hart van de Braziliaanse biobrandstoffenproduktie, houdt de minister-president een toespraak over gezamenlijke kansen met betrekking tot duurzame landbouw en verdere verduurzaming van de biobrandstoffenproductie. In Rio de Janeiro ontmoet de minister-president onder andere Mayra Avellar Neves. Zij won dit jaar de Kindervredesprijs. Met Mayra spreekt minister-president Balkenende over de favela-problematiek.

Voor de havens van Rotterdam en Amsterdam is de doorvoer van Braziliaanse producten (in totaal 30 miljoen ton) van groot belang. Met de Nederlandse bedrijvendelegatie bezoekt minister Eurlings daarom diverse organisaties in het havengebied van Rio Grande do Sul en Rio de Janeiro. Ook maakt minister Eurlings nadere afspraken met de Braziliaanse regering om de maritieme samenwerking te stimuleren. Binnenvaart is voor Brazilië een aantrekkelijke optie voor transport, omdat het efficiënt, goedkoop, veilig, schoon en betrouwbaar is. Verder tekent de minister van Verkeer en Waterstaat een samenwerkingsovereenkomst met de Braziliaanse minister van Defensie Jobim over burgerluchtvaart