Gezondsheidsrisico USAR-team verwaarloosbaar bij oefening in Tsjechië

Kleding van leden van het Nederlandse USAR-team (Urban Search And Rescue Team) raakte tijdens een oefening in Tsjechië in mei 2008 vervuild met asbest. Door de korte duur van blootstelling en het type asbest in kwestie, is het gezondheidsrisico dat de leden hiermee liepen echter verwaarloosbaar. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, is het nodig dat de voorbereiding van oefeningen en de handelswijze bij (potentieel) gevaarlijke stoffen op korte termijn vastgelegd wordt in protocollen.

Dit staat in een brief die minister Ter Horst naar de Tweede Kamer stuurde. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) deed, op verzoek van de minister, onderzoek naar de toedracht van het incident in Tsjechië. De Inspectie OOV concludeert in het rapport ‘USAR.NL, Asbestincident in Tsjechië mei 2008’ dat de kans op gezondheidsrisico’s te verwaarlozen is. Toch vindt de Inspectie ook dat veel van de commotie die ontstond na de vondst van asbest voorkomen had kunnen worden. Zo had de voorbereiding beter gekund en is de Inspectie OOV sceptisch over de voorwaarden waaronder besloten is om de oefening voort te zetten nadat asbest was aangetroffen. De persoonlijke uitrusting van de deelnemers had direct ingenomen moeten worden na afloop van de oefening. De Inspectie is positief over de communicatie die plaatsvond met de betrokkenen na afloop van het incident. Op advies van de Inspectie OOV wil de leiding van het USAR-team dergelijke incidenten in de toekomst voorkomen door de juiste handelswijze vast te leggen in protocollen.

Het Urban Search And Rescue Team is de Nederlandse bijstandseenheid voor het zoeken en redden van ingesloten of bedolven slachtoffers bij rampen in binnen- en buitenland.