Fijnstofconvenant bestelauto’s en kampeerauto’s

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 22 januari 2009 te Den Haag.

Dat we vandaag dit convenant zouden ondertekenen, konden we afgelopen week al in de media lezen. Vandaag is het dan zover. Ik vind het een heuglijke dag. Dankzij het truckersakkoord dat ik vorig jaar zomer kon sluiten met het bedrijfsleven is het geld beschikbaar gekomen dat nu ingezet wordt voor het tijdpad van invoering van roetfilters voor bestelauto's en kampeerauto's.

Ik wil graag een paar woorden zeggen over de achtergrond waartegen dit convenant tot stand is gekomen.

In de Vergroeningsbrief die ik op 30 mei vorig jaar naar de Kamer stuurde, kondigde ik aan dat we ons zouden gaan inzetten om een afspraak te maken met de sector om de fijnstofuitstoot van nieuwe bestelauto's drastisch te gaan verlagen.

De gemiddelde fijnstofuitstoot van nieuwe bestelauto's is behoorlijk hoger dan de gemiddelde fijnstofuitstoot van nieuwe dieselpersonenauto's. Fijnstof stelt de samenleving voor grote problemen - denk maar belemmeringen voor woningbouw en wegenbouw. Daarom is het goed dat we met voortvarendheid proberen fijnstof terug te dringen; Nederland kan dan vooruit!

Maar hoe pak je dit aan, vanuit mijn fiscale aanvliegroute?
Als we een fiscale fijnstofdifferentiatie bij de aanschaf van nieuwe bestelauto's zouden invoeren zou een mooie milieuwinst gerealiseerd kunnen worden.

Maar het leek mij toen beter als de sector zelf met een initiatief zou komen om een verbeterslag te maken.

Ik ben heel blij dat dat ook werkelijk is gelukt. Zowel vraag als aanbodkant zullen zich inspannen voor het tijdpad voor bestelauto's dat in het convenant staat genoemd. We krijgen een versneld tijdpad op weg naar 2012, wanneer een roetfilter verplicht zal zijn voor alle bestelauto's. Dat zou een geweldig resultaat zijn, als je bedenkt dat dat nu nog slechts bij 29% van de bestelauto's het geval is.

Het is goed voor milieu dat we deze afspraak hebben met branche en het laat ook zien dat alle partijen heel goed doordrongen zijn van de noodzaak om tot een schonere uitstoot te komen. Al met al is dit convenant een heel positief en hoopvol resultaat.

Ik feliciteer dus iedereen die zijn handtekening mag zetten onder dit convenant van harte.

Dank u wel.