AO PPS in de zorg- en onderwijssector

Woensdag 11 februari vergaderde de Kamer met ministers Bos (Financiën) en Klink (VWS) en staatssecretaris Dijksma (OCW) over toepassing van pps in de zorg- en onderwijssector.

Klink en Dijksma werd gevraagd welke concrete acties zij ondernemen om pps te stimuleren in zorg en onderwijs. Pps vordert langzaam in Nederland, aldus de Kamer, maar zien als voordeel dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd. Fracties willen dat, nu de eerste ervaringen zijn opgedaan bij infrastructuur en Rijksgebouwen, het verdere ppsresultaten wil zien in semi-publieke sectoren zorg en onderwijs. De Kamerwilde weten waarom pps nog niet zichtbaar is op deze terreinen. Kamerbreed werd gevraagd om meer pilot projecten, en riepen fracties bewindspersonen op met ondersteuning vanuit het Rijk te komen.

Minister Bos kon melden dat er vorig jaar budget beschikbaar was voor stimulering van pps in de zorg, maar dat dat niet gebruikt is. De Kamer ziet graag dat er ook voor dit jaar opnieuw ruimte voor stimulering van toepassing van pps in de zorgsector. Minister Klink uitte zijn enthousiasme over toepassing van pps in de zorgsector en zei toe om samen met Financiën ontwikkeling van pps in de zorg en van pilot projecten te stimuleren.

Minister Klink benoemde de uitdaging om transactiekosten van toepassing van pps te verlagen: de belofte van pps is immers veelbelovend. Ter illustratie haalde hij cijfers aan van pps-ervaringen waar 10 tot 15% meerwaarde gerealiseerd is. Met Financiën wil de minister daarom werken aan de ontwikkeling van een standaard zorg-DBFM (O)-contract om transactiekosten te verlagen. In antwoord op het verzoek van de Kamer om op korte termijn met drie pilot projecten te komen benadrukte minister Klink dat de uiteindelijke beslissing over vastgoedinvesteringen de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen zelf is.

Naar analogie van stimulering van toepassing van pps in de onderwijssector beoogt de minister de kennis over pps onder te brengen op één plaats. In de onderwijssector is dat het Servicecentrum Scholenbouw, en in de zorgsector kan mogelijk het Centrum Zorg en Bouw die rol vervullen, aldus de minister. Staatssecretaris Dijksma zei dat het Servicecentrum Scholenbouw een belangrijke rol speelt bij het realiseren van het doel om innovatief aanbesteden te bevorderen. Schoolbesturen zijn veelal onbekend zijn met de voordelen van innovatief aanbesteden en het centrum kan scholen begeleiden in de aanloopfase naar nieuwbouw. De staatssecretaris gaf aan dat het Servicecentrum Scholenbouw een twintigtal projecten in portefeuille heeft waar mogelijk tien nieuwe pps-projecten uit voortkomen.