Acht universiteiten starten onderzoeksschool voor Islamstudies

Acht universiteiten hebben op verzoek van minister Plasterk het initiatief genomen tot de interuniversitaire onderzoeksschool voor Islamstudies (ISIS). Deze brede thematische onderzoeksschool gaat onderzoek verrichten naar zowel de moderne islam als de historie van de islam.

Minister Plasterk steunt ISIS met een bijdrage van een half miljoen euro per jaar. Naar verwachting zal deze onderzoeksschool een krachtige bijdrage leveren aan het academische onderzoek naar en het onderwijs in de studie van de islam.

ISIS is een voortzetting van het voormalige Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) in Leiden, waarin de universiteiten Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Utrecht gezamenlijk onderzoek deden naar de moderne islam. Dit instituut bestond 10 jaar en bevorderde onderzoek naar hedendaagse maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele ontwikkelingen onder moslims, zoals muziek en mode. Dit onderzoek is onder meer van belang voor het integratiedebat.

Binnen de nieuwe onderzoeksschool werken meer universiteiten samen en de scope van onderzoek is breder met ook aandacht voor de historie van de islam.

Deelnemers aan ISIS zijn Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Tilburg, Radboud Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam, Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen. De Universiteit Leiden treedt de eerste 3 jaar op als penvoerder van ISIS.