Nieuwe overeenkomst betalingsverkeer Rijk

Het verzorgen van het girale en chartale betalingsverkeer van alle ministeries. Tevens migreert het Rijk als een van de eerste grote afnemers van betaaldiensten in Nederland zijn betalingsverkeer naar producten van de Single Euro Payments Area (SEPA).

Het betalingsverkeer van het Rijk wordt met ingang van dit jaar verzorgd door RBS/ABN AMRO.

Het gaat hierbij om het verzorgen van het girale en chartale betalingsverkeer van alle ministeries, behalve van de Belastingdienst en het buitenlands betalingsverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De overeenkomst gaat in op 1 mei 2009 en heeft een looptijd van minimaal vier en maximaal zeven jaar.

Om de innovatie op de markt voor betalingsverkeer te stimuleren, migreert het Rijk als een van de eerste grote afnemers van betaaldiensten in Nederland zijn betalingsverkeer naar producten van de Single Euro Payments Area (SEPA). Dat houdt in dat een groot gedeelte van het uitgaande betalingsverkeer binnen Europa, en dus ook binnen Nederland, vanaf dit jaar als SEPA Credit Transfer zal worden verwerkt. Met deze stap wil de rijksoverheid het aanbod en gebruik van SEPA-producten stimuleren.
Naar verwachting zullen ook andere betaaldiensten onder de nieuwe overeenkomst op den duur migreren naar SEPA zodra er goede alternatieven beschikbaar zijn voor de huidige betaalproducten.

Het ministerie van Financiën heeft ter bevordering van het gebruik van SEPA binnen de publieke sector een kennisplatform opgericht. In dit platform wisselen grote overheidsinstanties onderling kennis en ervaring uit op het gebied van SEPA.