Cougars maken ijslandingen in Noorwegen

Twee Cougar transporthelikopters van de luchtmacht hebben afgelopen week meerdere succesvolle ijslandingen gemaakt op een groot meer in de omgeving van Bardufoss in Noorwegen.

De ijslandingen zijn voorbereid door het Mobile Air Operations Team (MAOT) van de luchtmacht en de Pathfinders en Instructiegroep Rotary Wings (IGRW) van de landmacht. Dit team is onder andere verantwoordelijk voor het verkennen, inrichten en bemannen van de zogenaamde landingsite, de plaats waar een helikopter landt. Het MAOT verkent uiteraard of het ijs de juiste dikte heeft. Per landingsite worden hiertoe dertien gaten in het ijs geboord om de dikte te meten. Als aan alle eisen voor een goede ijslanding wordt voldaan markeert het MAOT de landingsite, zodat de vlieger precies weet waar hij moet landen. Dit kan door middel van rode rook of met een huddle, een groep van mensen en uitrusting die door de helikopter wordt opgepikt.

De luchtmacht is van 3 februari tot en met 4 maart met drie Cougar en drie Chinook transporthelikopters in Bardufoss in Noorwegen voor de oefening Snow Blaze. Tijdens deze oefening wordt het optreden in koud weer geoefend.