Visie toekomst financiële sector en voortgangsrapportage vestigingsklimaat

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: FM/2009/293 M

Betreft: visie toekomst financiële sector en voortgangsrapportage vestigingsklimaat.

Geachte Voorzitter,

Graag informeer ik u over de stand van zaken omtrent een visie op de toekomst van de financiële sector. Hiermee kom ik tegemoet aan het verzoek van uw Kamer van 4 december 2008.

Tevens zal ik een overzicht geven van de voortgang in 2008 van het overheidsprogramma ten aanzien van het versterken van de positie van Nederland als centrum voor financiële dienstverlening. Hiermee voldoe ik aan mijn toezegging tijdens het debat over kredietverlening van 21 januari 2009. Hierbij zal ik tevens ingaan op enkele initiatieven die de stichting Holland Financial Centre (HFC) heeft genomen. HFC is opgericht met mijn steun en die van de ministeries van Economische Zaken, Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De betrokkenheid van de overheid is onlangs versterkt met de deelname van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer.

Visie toekomst financiële sector

Op dit moment vindt langs verschillende sporen gedachtevorming plaats over de toekomst van de financiële sector en het toezicht hierop. Hierbij wordt ook contact gezocht met externe partijen. De gedachtevorming levert input op voor een visie op de toekomst van de financiële sector. Het streven is om deze visie voor het zomerreces aan uw Kamer te sturen.

Tegen die tijd heeft de De Larosière-groep die in opdracht van de Europese Commissie kijkt naar het financieel-toezicht in de Europese Unie, haar adviezen bekend gemaakt. Tevens zullen de banken in Nederland dan hun onderzoekstraject onderleiding van de heer Maas inzake lessen en adviezen hebben afgerond.

Uiteraard wordt het vestigingklimaat nadrukkelijk betrokken bij het tot stand komen van een visie op de toekomst van de financiële sector.

Voortgangsrapportage vestigingsklimaat 2008

De financiële sector is en blijft een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. Een gezonde en sterke financiële sector is essentieel voor de Nederlandse reële economie. De sector levert daarnaast hoogwaardige werkgelegenheid. Dit maakt het nodig om inspanningen te blijven leveren ter verbetering van de concurrentiekracht.

De in 2008 geboekte vooruitgang ten aanzien van deze inspanningen is beschreven in de meegezonden bijlage 'overzicht resultaten overheidsprogramma'. Terwijl de noodzaak van het blijven investeren in een goed vestigingsklimaat voor de financiële sector niet is veranderd, is het wel van belang om te bezien in hoeverre de kredietcrisis aanpassingen in het werkprogramma vereist. Ik zal dit meenemen in de totstandkoming van de visie op de toekomst van de financiële sector in Nederland en zal u hierover informeren te samen met de visie. De samenwerking en inzet, zoals afgelopen jaar gestart, biedt een goede basis voor de toekomst.

Hoogachtend,
de Minister van Financiën,

Wouter Bos