Nachtelijke inzet traumahelikopter

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

19 februari 2009

CZ-2912773

Geachte voorzitter,

Bijgaand treft u een afschrift van mijn brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de uitbreiding van de nachtelijke inzet van de traumahelikopter.

Deze uitbreiding is in mijn brief “Kiezen voor bereikbaarheid en kwaliteit van zorg”van 27 juni 2008 (MC-U-2860925) en in de begroting 2009 al aangekondigd.

De inzet van Mobiele Medische Teams (MMT) voor het bieden van specialistische zorg bij traumaongevallen geschiedt al enige jaren met traumahelikopters vanaf vier locaties in Nederland, aanvankelijk alleen gedurende de daguren.
Op basis van onderzoek en evaluatie in een pilot, naar uitbreiding in de nachtelijke uren, heb ik besloten tot geleidelijke uitbreiding vanaf 1 januari 2009 van de inzet van zeven keer 24 uurs MMT met nachthelikopter, naar de vier locaties van Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Nijmegen.

De uitbreiding naar de nachtinzet in alle vier de regio’s zal niet direct vanaf 1 januari 2009 kunnen plaatsvinden. Dit als gevolg van technische aanpassingen aan de helikopter en grondgebonden voorzieningen, alsmede het opleiden en trainen van personeel. In de loop van 2009 en 2010 zullen de traumahelikopters ook ‘s nachts inzetbaar zijn. Begonnen zal worden met uitbreiding in gebieden waar het bereik op basis van inwoners het grootst is.
Deze uitbreiding naar nachtelijke inzet van traumahelikopters, dan wel grondgebonden MMT met auto (bij slecht weer), heeft als doel de bereikbaarheid van acute zorg landelijk te verbeteren en is aanvullend op het huidige aanbod in de keten van de acute zorg.

Voor de structurele uitbreiding van de inzet van de traumahelikopter heb ik euro 5,4 miljoen beschikbaar gesteld.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink