Kabinet voornemens laatste deel postmarkt te openen per april 2009

Op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken is het kabinet voornemens om het laatste deel van de postmarkt -brieven tot 50 gram- te openen per 1 april 2009. Tot op heden heeft postconcern TNT het alleenrecht op deze markt. Door dit monopolie op te heffen neemt de keus voor bijvoorbeeld bedrijven en goede doelen toe, kunnen zij goedkoper post versturen en ontstaan kansen voor nieuwe bedrijven.

Voorwaarden

De postmarkt werd de afgelopen jaren al in stappen opengesteld. Aan het opheffen van het laatste deel van het monopolie stelde het kabinet echter twee heldere voorwaarden. Ten eerste moet er sprake zijn van sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden voor bezorgers bij de nieuwe postbedrijven. Eerder onderzoek in opdracht van het kabinet toonde immers aan dat door de gebruikte stukloonconstructies niet in alle gevallen het minimumloon werd betaald. Daarnaast moet er sprake zijn van een eerlijk speelveld voor Nederlandse postbedrijven op de belangrijkste Europese postmarkten en met name Duitsland (grootste postmarkt van Europa), bijvoorbeeld waar het gaat om de behandeling van BTW.

Per 1 april 2009

Ten aanzien van beide voorwaarden zijn belangrijke vorderingen gemaakt. Zo hebben sociale partners een cao afgesloten voor de bezorgers van de nieuwe postbedrijven. Dit verbetert de arbeidsvoorwaarden in de postsector substantieel. Het kabinet treft daarnaast maatregelen voor het geval de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Hiermee wordt ook voorzien in de 'stok achter de deur' waar de bonden het kabinet om hebben verzocht. Met de positieve ontwikkelingen rond de ongelijke BTW behandeling in Duitsland en het V.K. en enkele rechterlijke uitspraken in Duitsland is verder een positieve ontwikkeling in gang gezet waarmee een eerlijker speelveld ontstaat voor nieuwe toetreders op de belangrijkste Europese postmarkten. Alles afwegende is het kabinet van mening dat aan de beide voorwaarden is voldaan en de postmarkt op een sociaal verantwoorde wijze kan worden geopend per 1 april 2009.

Bij wet blijft geregeld dat consumenten, net als voorheen, bij hun postvestiging terecht kunnen, dat de brievenbus in de buurt blijft en dat de postzegel niet te duur wordt. Het kabinet wijst er in een brief aan de Tweede Kamer wel op dat de postmarkt structureel al langer krimpt als gevolg van het toenemend gebruik van internet en e-mail. Hierdoor zijn effecten voor de werkgelegenheid in de toekomst niet uit te sluiten. Met de gemaakte afspraken wordt scherpe concurrentie op arbeidsvoorwaarden (een 'race to the bottom') echter voorkomen, wat juist nu met verslechterende arbeidsmarktomstandigheden vanwege de kredietcrisis van groot belang is. De wet die het resterende monopolie opheft moet nog worden behandeld door de Eerste kamer.

Meer informatie:

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, 06-15028924, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl