De Vries werft vrouwen op Huishoudbeurs

Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, heeft vandaag de huishoudbeurs in de RAI bezocht om een kijkje te nemen bij de stands van de marine en de landmacht. Daar was hij getuige van de grote belangstelling voor de krijgsmacht.

De Vries kon niet anders concluderen dan dat deze beurs een goede plek is om als krijgsmacht te zijn. “Veel moeders kunnen we vertellen wat we als organisatie te bieden hebben. Dat kan een positieve invloed hebben op de beroepskeuze van hun kinderen. Maar ook veel jonge vrouwen komen hier om zich te laten informeren over een baan bij Defensie. Dit is prima voor de werving.”
Iets dat sergeant Evelien van Eck van werving KL in Amsterdam kan beamen. “Er is behoorlijk wat aanloop en best veel meiden tonen interesse voor een baan bij de landmacht. Ze vragen wel veel vrouwendingen en hoe zaken voor hen gaan tijdens oefeningen en uitzendingen, of ze eigen toiletten hebben, douches en slaapplaatsen.”
Van Eck, die zelf enkele maanden in het Zuid-Afghaanse Kandahar zat, kan uit ervaring vertellen wat het betekent als vrouw te zijn uitgezonden. Daarnaast is ze moeder. Desgevraagd meldt ze daarom dat Defensie voor ouders heel wat mogelijkheden heeft en alleen al in dat opzicht een prima werkgever is. Daarbij komt nog de veelzijdigheid, waarvan menigeen niet op de hoogte is. Eerste luitenant Eric Arts, eveneens van werving KL, legt daarom graag uit dat het bij de landmacht niet alleen om gevechtsfuncties draait. “We hebben ook bouwvakkers, keukenpersoneel en medische mensen nodig. Maar ja, als mensen aangeven niet te willen schieten, dan raden we ze toch maar af om bij ons te solliciteren.”

Niet alleen de landmacht probeert met behulp van de huishoudbeurs een dalende lijn in te zetten waar het de hoeveelheid vacatures betreft. De Koninklijke Marine kan eveneens personeel gebruiken en heeft zodoende ook een stand opgetuigd. “Je merkt dat er door de economische teruggang toch meer belangstelling is voor de krijgsmacht”, merkt schipper Patrick Gruijters van personeelsvoorziening KM in Amsterdam op. “Animo, actie, avontuur, uitdaging, wat van de wereld zien, een aardig salaris, fijne collega’s en de mogelijkheid je te ontwikkelen. Voor al die zaken zit je bij de marine goed.”
Waar ouders en grootouders vooral de vastigheid aantrekkelijk vinden voor hun kind of kleinkind, spreekt bij de jongere zelf met name het avontuur aan. De marineman ervaart zijn bijdrage op de huishoudbeurs dan ook als nuttig. “Dit levert zeker nieuwe kandidaten op.”