Brief aan de Tweede Kamer over de slotverklaring Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties januari 2009

In uw brief van 14 januari jl. verzoekt u mij om namens de Rijksministerraad te reageren op de Slotverklaring van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) dat heeft plaatsgevonden op Aruba van 5 tot en met 9 januari jl. In deze brief zal ik ingaan op die aandachtpunten in de Slotverklaring die de delegaties zijn overeengekomen, waarbij men zich richt tot de Koninkrijksregering.

In de eerste plaats is een aantal opmerkingen gemaakt over de uitzending van Nederlandse televisieprogramma’s (NPS) in het kader van de bevordering van de Nederlandse taal op de Bovenwindse eilanden en de extra beschikbaar gestelde gelden op dit gebied. Na overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kan ik u het volgende melden.

BVN is op de Nederlandse Antillen en Aruba te ontvangen via satelliet en kabel. Het bevat niet alleen NPS-programma's, maar is een compilatie van programma's van de hele Nederlandse publieke omroep en de Vlaamse publieke omroep. Dagelijks wordt 12 uur nieuw en geheel Nederlandstalig programmamateriaal uitgezonden.

In het kader van de staatkundige vernieuwing en de positie van de BES-eilanden wordt de komende tijd de mediaregelgeving voor die eilanden bezien en aangepast. Ook wordt er overleg gevoerd om de algemene Nederlandse publieke kanalen te kunnen ontvangen. Behalve overwegingen van integratie speelt hier ook de bevordering van het Nederlandse taalonderwijs een rol. Met de publieke omroep wordt nagegaan wat de mogelijkheden, eventueel in samenwerking met de andere eilanden, zijn. Aandachtspunten zijn de technische mogelijkheden, de distributie, de kosten en de rechten. De publieke omroep is daarnaast in gesprek met een aantal particuliere partijen op de Antillen over opname van Nederlandse publieke kanalen in hun programmapakketten. De Nederlandse publieke radiozenders zijn natuurlijk al via het internet te ontvangen.

Zoals u weet heb ik in 2008 in het kader van het Sterke Vrouwen initiatief 300.000 euro beschikbaar gesteld om een jeugdjournaal op de Antillen en Aruba op te zetten en de eerste achttien maanden te laten draaien. Na deze periode moet het Antilliaanse jeugdjournaal op eigen benen staan. Het Antilliaanse jeugdjournaal wordt opgezet door media-organisatie FreeVoice in samenwerking met Kids News Network en Antilliaanse partners. Het is de bedoeling dat er in eerste instantie twee keer per week een uitzending komt van tien minuten. Op Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Aruba, Sint-Eustatius en Saba komen jeugdjournaalcorrespondenten. Naar verwachting zullen de uitzendingen in 2009 starten.

Voorts geven de delegaties aan inzicht te wensen in de voortgang van het voorstel van Rijkswet Personenverkeer. Ik kan u melden dat de Minister van Justitie de uitwerking van de rijkswet personenverkeer ter hand heeft genomen. Voor de zomer van dit jaar zal consultatie plaatsvinden van de betrokken partners in het Koninkrijk.

Ten aanzien van het verzoek om een reactie van de Nederlandse regering op het ECRI-rapport verwijs ik naar de brief van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) van 19 augustus jl. (30 950 nr. 12). Voorts wil ik wijzen op de brief van de minister voor WWI van 19 december jl. (26 283 nr. 49). Uit deze brief blijkt dat een apart registratiesysteem voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren is komen te vervallen. De doelstellingen die met de VIA werden beoogd - kort samen gevat gecoördineerde en effectieve hulpverlening aan jongeren die in de problemen komen als gevolg van bijvoorbeeld schooluitval, gezinsproblemen of criminaliteit - worden gerealiseerd binnen de VIR. De brief van 19 december impliceert dat er geen sprake is van verwerking van bijzondere persoonsgegevens over herkomst (de zg. registratie van etniciteit in de VIR). Hiermee is de alinea in het ECRI rapport over de VIA inmiddels achterhaald.

Tenslotte verzoeken de delegaties de regering om in het volgende POK inzicht te geven in de omvang van de groep probleemjongeren en de relatie tot inschrijving in de GBA. Wij zullen aan het verzoek voldoen.


DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten