Antwoorden op kamervragen over het terugdringen van betalingsachterstanden van (decentrale) overheden

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Mevr. G.A. Verbeet
Postbus 20018
2500 EA 's-Gravenhage

Ons kenmerk: BZ2009-90U

Betreft: beantwoording Kamervraag verkorten betalingstermijn decentrale overheden

Geachte voorzitter,

Het Kamerlid Elias (VVD) heeft een vraag gesteld aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Economische Zaken over het terugdringen van betalingsachterstanden van (decentrale) overheden. Daarbij is verzocht deze vraag binnen vijf werkdagen na het bestuurlijk overleg d.d. 2 februari, waaraan gerefereerd wordt, te beantwoorden. Bijgaand treft u ons antwoord aan.

Hoogachtend,

Mr. drs. J.C. de Jager

de staatssecretaris van Financiën

Maria J.A. van der Hoeven

de minister van Economische Zaken

Antwoorden op de vraag van het lid Elias (VVD) over het terugdringen van betalingsachterstanden van (decentrale) overheden.

VRAAG

Bent u bereid, gelet op uw toezegging d.d. 26 januari jl. in antwoord op mijn eerdere vragen 1), binnen vijf werkdagen nadat het bestuurlijk overleg d.d. 2 februari met de decentrale overheden heeft plaatsgevonden aan de Tweede Kamer mede te delen welke concrete afspraken tijdens genoemd overleg met deze decentrale overheden gemaakt zijn om de betalingstermijn ook op dat bestuurlijke niveau te verkorten, zulks mede in het licht van het feit dat onze Kamer een formele rapportage van het aldaar besprokene ontbeert?

ANTWOORD

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de beantwoording van Kamervragen van 26 januari jl.[1] behoefde het onderwerp in het bestuurlijk overleg d.d. 2 februari 2009 geen bijzondere nadruk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zijn leden al opgeroepen om onder meer kortere betalingstermijnen te hanteren. In zijn ledenbrief van 26 januari 2009 heeft de VNG gemeenten maatregelen aangereikt om de gevolgen van de economische crisis minder ernstig te laten zijn. Tot de maatregelen die worden genoemd behoort het sneller betalen van rekeningen van bedrijven. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) denkt in vergelijkbare termen. Voorafgaand aan het bestuurlijk overleg heeft het IPO laten weten het versnellen van betalingen te zien als een eigen maatregel die provincies (kunnen) nemen. Dat betekent dat er over het onderwerp geen concrete afspraken zijn gemaakt.

[1] Kamervragen met antwoord 2008-2009, nr. 1352, Tweede Kamer.