Gloeilamp verbannen

De Europese Unie heeft ingestemd met het verkoopverbod op gloeilampen. De Europarlementscommissie van milieu is daarmee op 17 februari 2009 akkoord gegaan. 100 Watt-gloeilampen verdwijnen per 1 september 2009 als eerste van de schappen. Drie jaar later mag in Europa geen enkele gloeilamp meer worden verkocht. De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan.

Bedenkingen
Een ruime meerderheid van de Europarlementsleden stemde in met het verbod. Zij hadden aanvankelijk hun bedenkingen en wilden eerst weten hoeveel CO2-uitstoot het verbod scheelt. Nu is duidelijk dat het verbod de CO2-uitstoot met 15 miljoen ton vermindert. Het bespaart Europa meer dan 40 terrawatt uur energie per jaar, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 10 miljoen huishoudens.

Cramer tevredenMinister Jacqueline Cramer gaf eerder aan blij te zijn. 'Ik ben zeer tevreden met dit besluit', aldus de bewindsvrouw. 'Het levert een enorme energiebesparing op. Europa laat hiermee zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen'.