Gezamenlijk trainen in Noorwegen

De drie krijgsmachtdelen oefenen gezamenlijk in noordelijk Noorwegen tijdens de joint wintertraining. Deze is 5 januari begonnen en loopt tot en met 27 februari. Eenheden van het 2 Mariniersbataljon en de 11 Luchtmobiele Brigade leren in deze periode te opereren onder moeilijke omstandigheden.

Drie Chinooks en een zelfde aantal Cougar transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen ondersteunen de wintertraining van zowel het Korps Mariniers als de Luchtmobiele Brigade. Tevens trainen de toestellen van 9 tot en met 27 februari zelf om te opereren onder winterse omstandigheden tijdens de zogenoemde Snow Blaze. De aandacht ligt daarbij voor vliegers en loadmasters onder meer op het opereren in White Outs, opstuivende sneeuw die het zicht verslechtert tijdens landingen. Snow Blaze speelt zich af rond vliegbasis Bardufoss en in gebieden ten zuiden van Harstad en het vliegveld Evenes.

Het 2 Mariniersbataljon en de Bravo-compagnie van het 13 Bataljon Luchtmobiel trainen niet alleen het uitvoeren van een missie, maar ook te overleven in het koude klimaat. Zo moeten de militairen in de omgeving van Harstad noodonderkomens bouwen met hout en dennentakken. Verder komen een skitraining aan bod, een ice breaking drill en contact drills met een gepantserde Viking.

Een meerdaagse tactische oefening waarbij al het geleerde in de praktijk wordt gebracht vormt de afsluiting. Aan de koudweertraining doet ook een peloton van de Belgische Paracommando’s mee.

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, schout-bij-nacht Willem Nagtegaal, commandant Defensie Helikopter Commando, commodore Theo ten Haaf, en plaatsvervangend commandant van 11 Luchtmobiele Brigade, kolonel Willy Brons, hebben de militairen in Noorwegen inmiddels bezocht. Dat gebeurde 12 februari.