Bussemaker: continuïteit van zorg waarborgen

Vandaag heeft staatssecretaris Bussemaker een brief aan de Tweede Kamer geschreven over de situatie bij Meavita Nederland.

Logo van Meavita.

In de brief schrijft zij dat de Zorgkantoren, betrokken bij Meavita, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de gemeenten waarmee Meavita contracten heeft, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit samen met Meavita de afgelopen maanden hard hebben gewerkt om een uitweg te vinden voor de grote problemen van Thuiszorg Groningen en Meavita Den Haag.

Meavita is werkzaam in 4 regio’s en is een grote complexe organisatie met 100.000 cliënten en 20.000 werknemers.

Continuïteit

De uitkomst is dat Thuiszorg Groningen en /of Meavita Groep (Den Haag) vermoedelijk uitstel van betaling (surseance) zullen aanvragen.
Dit leidt tot onrust en onzekerheid bij cliënten en werknemers. Er zijn maatregelen voorbereid om de continuïteit van de zorg en huishoudelijke hulp te waarborgen, door de betrokken gemeenten en zorgkantoren, de Nza en VWS. Cliënten van Meavita moeten kunnen blijven rekenen op hulp. Verder is een belangrijke doelstelling dat het personeel voor de zorg behouden blijft.

Voortzetten instellingen

In geval van surseance of faillissement zullen nieuwe rechtspersonen aan de bewindvoerder het aanbod doen de activa en activiteiten van de betrokken Meavita onderdelen over te nemen, zodat zij de exploitatie van de instellingen kunnen voortzetten. Aan het personeel zal het aanbod worden gedaan in dienst van de nieuwe rechtspersonen te treden.