Oud voor nieuw verplicht

Wie een nieuw elektronisch apparaat koopt, moet bij dezelfde winkel zijn oude apparaat in kunnen leveren, welk merk het ook is. In het tv-programma Radar is hier onderzoek naar gedaan bij verschillende winkelketens. Detaillisten die bij de aankoop van een nieuw apparaat de oude apparaten niet willen innemen, overtreden VROM-regels. De VROM-Inspectie zal een onderzoek instellen naar de winkels die zich niet aan deze regels houden.

Inleveren kan en moet
Het is belangrijk dat consumenten hun oude kapotte elektronische apparaten gratis kunnen inleveren bij winkels of een gemeentelijke milieustraat. Het inleveren bij deze punten is beter voor milieu dan in de vuilniscontainer; dan wordt het namelijk niet gerecycled. Via het inzamelsysteem van de winkeliers en gemeentestraten is dit wel het geval. Wanneer een klant een nieuw apparaat koopt en een oud afgedankt apparaat meeneemt zijn de detaillisten wettelijk verplicht de apparaten gratis in te nemen en daarna netjes te verwerken.

Wettelijk verplicht
Dit is vastgelegd in Artikel 4 van de Regeling beheer elektronische apparatuur. Deze bepaalt dat de detaillist bij verkoop van een nieuw apparaat, gratis een afgedankt apparaat moet innemen als de klant dat aan hem geeft. Dit heet de oud-voor-nieuw verplichting. Vervolgens heeft de producent/importeur de verplichting om deze afgedankte apparaten bij de detaillisten op te halen (bij het filiaal of bij het distributiecentrum). Dat staat in artikel 8 van die Regeling. Dat is ook een gratis service, dus detaillisten kunnen makkelijk van hun spullen af. Wanneer iemand geen nieuw apparaat aanschaft maar wel van het oude afgedankte apparaten af wil, kunnen deze ingeleverd worden bij de milieustraten van de gemeenten.