Moties debat kredietcrisis 10 december

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum 16 februari 2009
Betreft Moties debat kredietcrisis 10 december


Geachte voorzitter,

Tijdens het debat over de kredietcrisis op 10 december zijn enkele moties ingediend. In de motie Van Geel c.s. (nr. 70) en de motie Slob c.s. (nr. 72) wordt het kabinet verzocht om een inventarisatie te maken van mogelijke versnellingen voor bepaalde categorieën overheidsuitgaven. De motie Halsema c.s. (nr 64) verzoekt de regering met nadere maatregelen te komen ter bevordering van een duurzame economie. Ten slotte wordt in de motie Hamer c.s. (nr. 71) gevraagd om ontwikkeling van voorstellen ter bevordering van een innovatieve, duurzame en concurrentiebestendige economie.

Het kabinet is naar aanleiding van deze moties met de gevraagde inventarisaties gestart. Tegelijkertijd tekent zich echter sinds het debat over de kredietcrisis een substantiële verdere verslechtering van economie en overheidsfinanciën af.
Daardoor kan de vraag naar versnellingsmogelijkheden niet los worden gezien van bredere (soms fundamentele) afwegingen die spelen rond de voorbereiding van de begroting 2010.

Naar ik hoop kan de Kamer er begrip voor opbrengen dat tegen deze achtergrond de moties zullen worden meegenomen in het kader van de voorjaarsbesluitvorming en de verslaglegging daarvan aan uw Kamer.

Hoogachtend,

De minister van Financien,


Wouter Bos