Heemskerk blij met besluit Commissie concurrentie op kabel

Staatssecretaris Heemskerk is verheugd dat de Europese Commissie de analyse van telecomwaakhond OPTA deelt dat er te weinig concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt is en dat maatregelen nodig zijn.

'Hopelijk wordt het nu mogelijk om de concurrentie op de kabel te stimuleren. Dan hebben consumenten meer keuzemogelijkheden en kunnen ze overstappen. Dit is in het belang van de consument en een goede werking van de telecommarkt,' aldus Heemskerk.

Kabelaansluiting

De Commissie erkent dat er problemen zijn, zoals het risico op te hoge prijzen en te weinig keuze voor consumenten, die ingrijpen door OPTA rechtvaardigen. Om de concurrentie te stimuleren, wil OPTA de twee grootste kabelaars van Nederland, UPC en Ziggo, verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument in deze gebieden voor zijn kabeltelevisie volledig kan overstappen naar een alternatieve aanbieder.

Toegangsverplichting

Daarnaast worden UPC, Ziggo, CAIW en Delta verplicht digitale TV-signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument. KPN mag géén gebruik maken van deze toegangsverplichting, net zoals kabelbedrijven geen toegang tot het netwerk van KPN krijgen. Hiermee wil OPTA deze bedrijven stimuleren vooral in hun eigen netwerken te investeren.

Heemskerk was in november 2008 kritisch over de rol van de de Europese Commissie bij marktbesluiten van nationale toezichthouders, zoals de OPTA. In het verleden heeft de Europese Commissie besluiten van OPTA om te komen tot meer keuzemogelijkheden op de kabel geblokkeerd. Heemskerk is van mening dat de eigen nationale toezichthouder in de telecomsector het beste in staat is om marktbesluiten te nemen en dat de Commissie zulke besluiten over specifieke nationale omstandigheden niet moet kunnen blokkeren.