Weerribben-Wieden nu officieel Nationaal Park

Directeur-Generaal Anita Wouters van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag Nationaal Park Weerribben-Wieden officieel ingesteld.

Zij werd daarbij geholpen door kinderen uit het nationaal park, gekleed als rietdekker, visser, kanoverhuurder en boswachter. Na een symbolische 'nationaal park ontdektocht' mét stempelkaart openen zij gezamenlijk de deur tot het nationaal park.

Gezamenlijk de schouders eronder

Nationaal Park De Weerribben bestond al sinds 1992. Maar om te komen tot één groot Nationaal Park Weerribben-Wieden moest nog veel gebeuren. Samen met bewoners, (recreatie)ondernemers, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, Gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland, Provincie Overijssel en Waterschap Reest en Wieden is een plan gemaakt met daarin beschreven wat is gebeurd én nog gaat gebeuren in het nationaal park. Dit Beheer- en Ontwikkelingsplan is het resultaat van twee jaar gezamenlijk de schouders eronder. Er wordt hard gewerkt om kwaliteit van natuur, wonen, recreëren en werken op een hoog niveau te kunnen blijven houden.

Nationale parken worden ingesteld door de minister van LNV met instemming van eigenaren, beheerders en andere direct betrokken organisaties. Deze verklaren bij de instelling van een nationaal park bereid te zijn het gebied samen te beheren en te zorgen voor een duurzaam behoud.